IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа изостава от Азия по дял на офис пазарите с ръст на наемите

Северна и Южна Америка са още по-назад във възстановяването, като повечето пазари там регистрират забавяне на спада на наемите

10:34 | 20.08.10 г.
Европа изостава от Азия по дял на офис пазарите с ръст на наемите

Над половината от пазарите на офис наеми в Азиатско-тихоокеанския регион са се стабилизирали или са преминали в етап на растеж през второто тримесечие на 2010, с което регионът остава начело на глобалното възстановяване в сектора на бизнес имотите, сочи последният тримесечен анализ на CB Richard Ellis (CBRE).

В глобален мащаб през тримесечието градовете от всички региони като цяло са се придвижили напред в цикъла на наеми, като търсенето на офиси остава стабилно или се подобрява на повечето пазари. Финансовият и корпоративният сектор са засилили търсенето на офис площи в Азия и Европа, подкрепени от ръста в частното търсене и стабилизирането на заетостта в развитите икономики през тримесечието.

Регионът на Европа, Близкия изток и Африка приключва тримесечието малко зад Азиатско-тихоокеанския регион по отношение на възстановяването на активността при офис наемите, като много от пазарите там вече отчитат ръст на наемите или достигат дъното на цикъла. В Европа близо половината от пазарите бележат повишение на наемите или се очаква да го направят скоро.

Повечето основни пазари в Северна и Южна Америка пък са струпани около позицията „забавяне на спада на наемите“ в цикъла към края на второто тримесечие.

„Въпреки че Европа леко изостава от Азиатско-тихоокеанския регион по отношение на дела офис пазари, които бележат ръст на наемите, Ситито в Лондон продължава да е начело на ключовите глобални пазари по мащаб на увеличението на наемите към днешна дата. Това се дължи на повишено търсене във финансовия сектор“, коментира Реймънд Торто, главен икономист на CBRE.

Париж бележи забележимо увеличение на офис наемите през второто тримесечие. Наемите на първокласни площи във френската столица са нараснали с 3% и се очакват още повишения в идните месеци поради недостиг на предлагане на качествени площи в центъра.

В двете Америки ръст на наемите постигат Рио де Жанейро, Сао Пауло и Ванкувър, но повечето пазари продължават да регистрират понижения, макар и с по-бавен темп в сравнение с по-ранен етап на цикъла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още