IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондовете за недвижими имоти все по-често се обръщат към аутсорсинга

Фонд мениджърите пестят от разходи и се фокусират върху основните си дейности, тай като изискванията на инвеститорите постоянно растат

07:50 | 10.11.11 г.
Фондовете за недвижими имоти все по-често се обръщат към аутсорсинга

Мениджъри на фондове за недвижими имоти преразглеждат своите бизнес модели, за да отговорят на повишените изисквания на инвеститора и регулациите.

Тъй като продължават да нарастват инвестициите в недвижими имоти на институционални инвеститори, фонд мениджърите все по-често се обръщат към аутсорсинга и по-тясното сътрудничество с други доставчици на услуги, за да се концентрират върху основните си инвестиции, посочва State Street Corporation в свой доклад, цитиран от Property Magazine.

Резултатите от проучване на State Street сред фонд мениджъри от Европа показват, че институционалните инвеститори търсят повече информация и се стремят към по-добро разбиране на инвестиционните стратегии на фондовете. Инвеститорите настояват за по-висок контрол, по-голяма гъвкавост при влизането и излизането от фондовете и повече прозрачност.

В тази връзка фонд мениджърите избират да се обърнат към трета страна и да аутсорснат част от процесите по управление на инвестициите, като например счетоводството, административните услуги и докладите.

Близо 60 на сто от участниците в проучването посочват, че вече са аутсорснали събирането на наемите, а 4% от тях съобщават, че смятат да се обърнат към трета страна. Счетоводството на фондовете е аутсорснато от 27% от респондентите, като 21% от тях смятат да го “изнесат” извън основната си дейност в близко бъдеще. Малко над 20 процента от анкетираните са поверили регистъра на инвеститорите на трета страна, а същото смятат да направят други 10%. Статистиката и докладите пък са аутсорснати от 16% от участниците в проучването.

“Ние сме на прага на значителна промяна на начина, по който мениджърите на фондовете за недвижими имоти ги структурират и експлоатират”, коментира Саймън Бърджис, вице-президент на фонда за недвижими имоти на State Street, който действа в Европа, Близкия Изток и Африка.

“Фонд мениджърите се изправят пред противоречиви фактори, които е вероятно да имат устойчиви и далеч по-фундаментални последствия за техния бизнес”, продължава Бърджис. Затова може да се очаква, че търсенето на аутсорсинг ще расте едновременно с глобализацията на инвестициите в недвижими имоти, тъй като растящите изисквания на инвеститорите ще доведат и до увеличаване на разходите на фондовете”, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още