IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германските строители се уплашиха от евтина конкуренция от Източна Европа

Догодина Германия планира да премахне ограниченията за работници от редица източноевропейски страни

12:42 | 17.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
Германските строители се уплашиха от евтина конкуренция от Източна Европа

Германските строителни компании се боят, че ще се конкурират на неравни начала догодина с нова вълна от компании от Източна Европа, които използват по-евтина работна ръка.

По преценка на германската строителна асоциация BVB, ако се сбъднат прогнозите за приток от 150 хил. нови строителни работници в страната, след като тя премахне ограниченията за някои от по-новите членки на ЕС през май 2011 г., германският строителен сектор ще пострада.

„Компаниите ще се изправят пред поредната фаза на ценови дъмпинг, който ще бъде за сметка на качеството в строителството“, казва шефът на BVB Карл-Ханж Шнайдер, цитиран от Ройтерс.

Въпреки че чуждестранните строителни компании следват нашите правила за минимална заплата и други стандарти, всички социални осигуровки и данъчно облагане се определят според законодателството на съответната страна, обяснява той.

Догодина Германия планира да премахне ограниченията за работници от Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Словения, където социалните осигуровки са значително по-ниски, уточнява изданието.

Шнайдер ще лобира против планирания гратисен период за чуждестранните компании, опериращи в Германия, през който те са освободени от плащане на данъци и социални осигуровки в страната.

Също така той апелира към правителството да бъде избирателно при сключването на договори за обществени поръчки, вместо да се спира просто на най-ниската цена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още