IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалният офис пазар изплува от рецесията с ръст на наемите

В Европа подемът се води от Лондон, като в Ситито и Уест Енд се отчита увеличение на наемите заради свиване на предлагането

10:50 | 31.01.11 г.
Глобалният офис пазар изплува от рецесията с ръст на наемите

Глобалният пазар на наеми на офис площи се възстанови от низходящата тенденция през 2009 г., като отбеляза ръст на наемите през 2010 г., сочи проучване на консултантската компания Cushman & Wakefield, цитирано от EuropeRE.

По-силното търсене в резултат на увеличената бизнес активност стана причина наемите през миналата година да се повишат в по-голям брой държави. Възстановяването се поведе от Азиатско-тихоокеанския регион, където наемите бележат ръст от 8% през годината. В Хонконг – най-скъпият пазар в глобален мащаб, и в Пекин са регистрирани резки скокове на наемите от 51% и 48% съответно.

Увеличенията на наемите по света варират. Някои от най-зрелите пазари, включително Лондон и Ню Йорк, бележат силни ръстове, като в някои от големите развиващи се пазари се наблюдават сходни, ако не и по-високи увеличения.

В Европа като цяло е отчетено повишение на наемите. Подемът се води от Лондон, като и двата големи офис пазара в британската столица – Ситито и Уест Енд, стават свидетели на увеличаване на доверието на наемателите и на силни ръстове на наемите заради свиване на предлагането. Най-скъпата локация в Европа и втората най-скъпа в глобален мащаб е Уест Енд. Втори в Европа е московският централен бизнес район, който е на седмо място в глобален аспект.

Северна и Южна Америка също постигат увеличение на наемите през 2010 г., като сред факторите за това са изключителен ръст от близо 50% в Рио де Жанейро и силен подем в Ню Йорк. Тези два града са също и двата най-скъпи пазара на двата континента и са на четвърто и пето място съответно в глобалната класация.

„Също както влиянието на растящите цени на храните и борсово търгуваните стоки, по-високите разходи за наем на офис са все по-силен глобален фактор, който компаниите трябва да имат предвид. Въпреки това не става въпрос само за увеличение на наемите, към което се стремят собствениците. Наемателите са изправени пред коктейл от повишаващи се разходи за наем заради повлияните от инфлацията такси за обслужване, както и държавни мерки на някои пазари, които вдигат разходите за данъци. Предвид това, че е вероятно тези фактори да продължат да оказват натиск най-малко поне през първата половина на 2011, очакваме да видим нови повишения на разходите за наем”, коментира Бари Дейвид от отдела за проучвания в компанията.

Друга консултантска компания - Jones Lang LaSalle, отчита умерен ръст на офис пазарите в Европа през четвъртото тримесечие на 2010, като техният индекс Office Rental Index нараства с 0,8% през тримесечието и с 5,4% за година.

Данните на JLL разкриват също увеличение на активността на наемателите през тримесечието, като усвояването е нараснало с по 20% в Централна и Източна Европа и на западноевропейските пазари.

Наемите са останали стабилни в над половината от пазарите, включени в индекса. Има обаче и някои изключения. Наемите бележат спад в Барселона (-2,6%), Мадрид (-1,9%) и Единбург (-1,7%), докато в седем от пазарите се наблюдава ръст. Най-големи увеличения са регистрирани в Лион (5,2%), Милано (4%) и Стокхолм (2,6%), както и в Берлин, Дюселдорф и Мюнхен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:32 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още