IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалният пазар на имоти по-близо до амбулантна търговия, отколкото до Wall Street

Големите инвеститори изкупуват изгодни имоти по света, докато пазарът продължава да пада, коментира анализатор

16:03 | 12.08.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Изображение: sxc.hu</p>

Изображение: sxc.hu

Въпреки някои положителни новини напоследък, пазарът на имоти по света продължава да пада.

В САЩ хиляди домакинства, инвеститори и банкери са засегнати от рецесията. Не само засегнати, в някои случаи унищожени, пише Real Estate & Business News.

Въпреки че всяка сутрин ни успокояват с новини за по-добри времена, цените не спират да падат.

Глобалният пазар на имоти прилича по-скоро на амбулантен търговец, отколкото на титан от Wall Street.

Не е нужно да си експерт или икономист, за да видиш колко тежка е ситуацията в световния сектор на имоти. Тежка е поне по отношение на дребния инвеститор.

Ако се вгледаме в някои избрани пазари на имоти по света можем ясно да видим, че цените не са спрели низходящия си ход.

Словения е една от добре развиващите се  страни в ЕС, която в много сектори демонстрира обещаващ потенциал. Имотите са един от тях. Въпреки това през второто тримесечие дори Словения не бе подмината от ценовите проблеми със спад от близо 2% в цените на апартаментите в столицата Любляна, както и в други градове, сочат данни на портала за имоти Slonep.

Още по-голям удар понесоха някои от по-големите световни икономики като Великобритания, Русия, Сингапур, Саудитска Арабия, дори Китай. Редица фактори показват, че пазарът през и след 2012 г. няма да е лесен.

Що се отнася до САЩ, все още съществува същата неясна ситуация относно това дали пазарът върви нагоре или надолу, пише изданието. В зависимост от това кой слушате или четете пазарът на имоти в САЩ е готов всеки един момент или да се изстреля нагоре или да потъне като Титаник.

Но интересно как някой би могъл да прогнозира положителни продажби на имоти при толкова много безработни?

Това всъщност е валидно и в световен мащаб. Ако в Китай се извършват всяка една производствена дейност, позната на човечеството, и хората там все още не могат да си позволят да си купят жилище – тенденцията е ясна, пише в сайта коментаторът на пазара на имоти Фил Бътлър.

Както много се досещат обаче, за сметка на всичко това, инвестициите в някои видове активи се увеличиха значително в световен мащаб. Грубо казано инвеститорите, разполагащи с необходимите ресурси, заграбват непропорционално голям брой сделки в цял свят.

С ценовите спадове, които продължават на много места, някои институционални инвеститори са излезли на лов за разширяване на своето портфолио.

Всъщност инвестициите са единствената област на пазара, която се покачва с бързи темпове. И тук не става дума за сделки от страна на индивидуални инвеститори.

Накратко казано неприлично богатите купуват луксозни имоти на изгодни цени, сякаш от това зависи животът им. Един добър пример е пазарът в Хамбург, където сделките с имоти показват, че хората с пари знаят къде е безопасно да се инвестира и къде не.

„Каго един губи, друг печели“, се казва в един стар афоризъм. И пазарът на имоти ни го доказва непрестанно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 12 години
И в Словения е огромен балона на НИ. Прекрасна страна е, но какво пречи да има балон там?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още