IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големи консултантски компании за имоти засилват позициите си на Балканите

Имотите в ЦИЕ все още предлагат потенциал за ръст, смятат специалисти

12:13 | 08.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Големи консултантски компании за имоти засилват позициите си на Балканите

Някои от най-големите консултантски компании за имоти в света през последните дни обявиха стъпки в посока експанзия и засилване на позициите им на пазара на Балканите.

CBRE Group обяви, че е придобила своя асоцииран партньор в Турция. Местната компания предоставя услуги в областта на оценките, отдаването под наем, инвестиционното консултиране и проучвания на пазара повече от 20 години.

Управляващ директор на новата компания ще бъде Антъни Лабади, който досега управляваше част от бизнеса на CBRE в Испания и който през 2005 г. създаде офиса на компанията в Казабланка.

От компанията посочват, че това решение е в отговор на растящото търсене от страна на клиенти, които преследват нови възможности в Турция заради огромния потенциал за ръст на турския пазар. 

„Позицията на Турция като стратегически важна страна, предоставяща мост между Европа, Близкия Изток и Азия, е подсилена от силното й икономическо представяне, стабилност и демографски трендове напоследък“, коментира Лабади, който добавя, че перспективите пред пазара на имоти в страната за тази и следващите години са много силни.

Истанбул бе класиран на първо място в Европа по отношение на инвестиционни възможности и перспективи за урбанистично развитие от Urban Land Institute. Особено жизнени са търговският и хотелският сегменти, а офис пазарът също продължава да бъде изключително активен със стабилен наемен ръст и ниско ниво на незаетост.

Наред със CBRE друг неин конкурент – Colliers International, също обяви планове за засилване на позициите си в търговския сегмент в Сърбия, като назначи Никола Джогатович за директор "Търговски имоти" в компанията.

Пред месец от Colliers обявиха друго назначение в сръбския офис, което бе насочено към установяване по-силни позиции на компанията в офисния сегмент.

Консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL) също наскоро съобщи, че е създала цял нов отдел в рамките на дейността си в Централна и Източна Европа. Структурата ще управлява бизнеса на компанията в областта на корпоративното финансиране.

Решението е част от стратегията на компанията за ръст на пазара в Европа, където тя вижда потенциал за увеличение на приходите през следващите няколко години.

Новият бизнес ще включва основно консултации по отношение на проектно и инвестиционно финансиране, сливания и придобивания, преструктуриране на кредити в партньорство с банки и собственици на проблемни активи, продажби на имоти и др.

През 2011 г. Централна и Източна Европа бе обявен за един от най-привлекателните региони по отношение на инвестиции в бизнес имоти в Европа. В анкета на CBRE от март тази година ЦИЕ бе посочен като третия най-атрактивен регион в Европа.

Въпреки това обемът от инвестициите в региона започна да се понижава, главно поради липса на банково финансиране и подходящи продукти на пазара.

Наскоро обаче от JLL прогнозираха, че Централна и Източна Европа, с изключение на Русия, ще привлече същите инвестиции в недвижими имоти, постигнати през 2011 г. - около 6,4 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:47 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още