IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Граждани алармират за незаконно строителство в защитена местност в Пловдив

Граждански организации съдят две министерства заради нарушения на Бунарджика, плашат със съд и общината

13:59 | 06.02.13 г.
Граждани алармират за незаконно строителство в защитена местност в Пловдив

За незаконно строителство на хълма Бунарджик алармираха представители на граждански и природозащитни организации. Според тях на тепето се изгражда частен клуб в нарушение на три закона - за защитените територии, за устройство на територията и за културното наследство, предаде БТА.

Строежът е започнал през есента на 2012 г. върху продаден от общината терен, на който се е намирал неработещ ресторант, посочи Васил Къдринов от сдружение ГЕО. 

Къдринов обясни обаче, че строежът попада в защитена територия, обявена от Министерство на околната среда и водите (МОСВ) още през 1995 г. На хълма има и парк, обявен за културно наследство от Министерство на културата.

Гражданите обжалват актовете, с които институциите са разрешили през миналата година на инвеститора да строи. Заведени са и искове във Върховния административен съд срещу екоминистерството и културното ведомство.

Гражданите настояват Община Пловдив да откупи терена и да компенсира инвеститора както изисква законодателството. Заради бездействието на местните власти до момента обаче вероятно ще бъдат заведени искове и срещу общината и ще уведомят европейските власти, че градът не е достоен да бъде столица на културата.

От екоминистерството обясняват, че през миналата година Регионалната инспекция по околната среда и водите в Пловдив е направила две проверки на строежа заради подадени жалби на граждани. Според Димитър Стоев, началник на отдел "Защитени територии" във ведомството, в проверките са участвали и представители на жалбоподателите, като е установено, че строителните дейности се простират само върху предвидения за застрояване парцел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още