IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцки острови привличат интереса на чужди магнати и холивудски звезди

Апетитите за частен остров в страната са още от времето на корабния магнат Аристотел Онасис

12:44 | 05.03.10 г.
Гръцки острови привличат интереса на чужди магнати и холивудски звезди

Кризата в Гърция разпалва интереса на арабски, британски, германски и други магнати, както и на холивудски звезди към покупката на острови в страната, пише местният вестник „Вима“. 

Статията се появява, след като вчера германски депутати коментираха, че продажбата на острови и други активи може да помогне на Гърция да преодолее дълговата си криза.

Интерес към гръцки острови има още от времето, когато магнатът Аристотел Онасис купи през 1961 г. остров Скорпиос, тъй като се смята, че частните острови са данъчен рай за собствениците им, пише изданието. Миналата година пък се появи информация, че Бил Гейтс и Мадона искат да купят острова на Онасис.

Онасис не е първият, сдобил се с частен остров. Преди него друга корабна фамилия е притежавала острови в края на 19-ти век, пише вестникът.

Поне четири гръцки острова досега са сменили собствеността си, сочат данни на консултантската компания в сектора на имотите CB Richard Ellis. Сред тях е островчето Докос в Арголическия залив на полуостров Пелопонес, което било оценено на 180 млн. евро. Сред проявилите интерес към Докос бил и консорциумът с кипърски капитали Kerkengou Island, който планирал да го използва за туризъм.

Гръцкото финансово министерство пък проверява информации, според които са продадени или са в процес на продажба островчето Алатас, островчето Аркуди близо до Кефалония в Йонийско море, както и островчето Дримос от групата Цикладски острови. Освен това се смята, че вече е било продадено и островчето Китрос с площ от 800 декара.

Интерес от чужбина има и за покупката на острови в района на Коринтския залив и по-специално към островите Агиос Георгиос и Смарагдониси в залива Итея. Цената на първия остров била 2 млн. евро, а вторият бил по-евтин, пише вестникът.

Британци и германци пък имат апетити към островите Велопула и Аспрониси. За продажба изглежда са предложени още и островите Кардиотиса, Ано и Като Андикери близо до Аморгос от Цикладите в Егейско море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още