IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките банки избягват възбраните

Финансовите институции не искат тотално да сринат цените на имотите в цели квартали и населени места и предпочитат да преструктурират проблемните ипотеки

12:08 | 27.07.12 г.
Гръцките банки избягват възбраните

Изправени пред нарастващ обем от ипотечни кредити в забава, Гръцките банки сякаш се уповават на мъдростта на Еврипид, че времето лекува, пише Bloomberg.

Вместо да налагат възбрани, те предпочитат да преструктурират заемите и да удължават сроковете им до периоди, достигащи 45 години, съгласяват се на гратисни периоди без вноски, през които длъжниците могат да погасяват само лихвите, или пък увеличават броя на поръчителите, като често това са деца, които в последствие ще наследят имота.

За кредиторите възбраните са най-неблагоприятният начин за събиране на вземания, а до момента Гърция успява да избегне спада на цените, предизвикан от празните имоти, собственост на банките, които изяждат стойностите на цели квартали и наводняват пазара, коментира Андреас Атанасопулос, генерален мениджър на отдела за ипотечно банкиране в National Bank of Greece - най-големият кредитор в страната с около 30% от всички жилищни заеми.

Гръцките банки вярват, че ако получат шанс да останат в домовете си, хората в крайна сметка ще успеят да изплатят задълженията си.

В момента обаче финансовите институции така или иначе нямат кой знае какъв избор. През 2010 г., след като Гърция стана първата европейска страна, получила международен спасителен заем, правителството временно преустанови възбраните върху основните жилища с оставащи вноски по ипотечни кредити на стойност под 200 хил. евро до юни 2011 г. Впоследствие мярката беше удължавана на два пъти и в момента е в сила до края на 2012 г., като вероятно ще бъде удължена отново през 2013 г.

Делът на проблемните ипотеки в Гърция, която е в рецесия от пет години насам и с рекордно висока безработица от над 23%, достигна 17,2% през първото тримесечие на годината, сочат данни на централната банка на страната. Този дял е нараснал спрямо 15-те процента, отчетени през предходното тримесечие. Ситуацията се влошава още повече от съкращенията на заплатите в държавния сектор с до 45%.

"Взехме си урок от онова, което се случи в САЩ - възбраните свалят цените на имотите в околните райони, а цените в Гърция до момента не са се сринали по този начин", посочва Атанасопулос. "Идеята тук е да се помогне на хората да си връщат дълговете и да се минимизират загубите", допълва той.

В Атина цените на имотите са паднали с около 20% от пика си през второто тримесечие на 2008 г. В Солун, вторият по големина град в страната, понижението е с 18,8%, а в останалите градове спадът е с 11,6%.

"Проблемът със законите, насърчаващи въздържане от възбрани, е че те биха могли да накарат и хората, които могат да си плащат, да не го правят", предупреждава обаче анализаторът Иван Зубо от BNP Paribas SA в Лондон.

Гръцкият ипотечен пазар бележеше годишен ръст от 82% в началото на хилядолетието, когато купувачите на първо жилище се възползваха от лесното финансиране и по-ниските лихви след присъединяването на страната към еврозоната.

Размерът на жилищните кредити нарасна до 80,5 млрд. евро към края на 2010 г., а цените на жилищата в Атина бяха със 170% над нивата от 1997 г. към края на 2008 г.

Дори и в момента съвкупният ипотечен дълг на гръцките домакинства като дял от БВП е един от най-ниските в развитите държави - 36%.

Най-големият длъжник в забава в страната е правителството, което дължи 6,8 млрд. евро на фирми. Това също пречи на икономиката, която през миналата година се сви с повече от 6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още