IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

GTC продаде офис сгради във Варшава за 139 млн. евро

Компанията, която притежава 4 мола в България, продължава да разпродава активи, за да намали задлъжнялостта си и да си осигури средства за други инвестиции

13:30 | 01.11.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
GTC продаде офис сгради във Варшава за 139 млн. евро

Компанията за имоти Globe Trade Center (GTC), която е собственик на моловете Галерия Стара Загора, Галерия Русе, Галерия Варна и Галерия Бургас, продаде на Allianz Real Estate 4 офис сгради в полската столица Варшава.

От GTC припомнят, че още през юни сключиха предварително споразумение за продажбата на 5 офис сгради в полската столица на Allianz за 173 млн. евро.

Финализирана е продажбата на 4 от тези сгради, като сделката е на стойност 139 млн. евро. Сделката за петата сграда ще бъде приключена в началото на следващата година, уточняват от пресцентъра на GTC.

Сделката ще донесе на компанията свободен паричен ресурс в размер на 44 млн. евро, който ще бъде използван за намаляването на задлъжнялостта и за инвестиции в нови проекти на ключовите за инвеститора пазари.

В края на октомври GTC сключи и обвързващо споразумение за продажбата на три от не основните за компанията имоти в Румъния на частен международен инвеститор, който засега остава анонимен.

Компанията планира да се откаже от малките и губещи търговски центрове в северната ни съседка и да задържи само бизнеса с по-големите молове на водещите пазари.

Трите имота са с нетна отдаваема площ до 14 хил. кв. м и привличат основно местни наематели, които обаче са в затруднено положение заради кризата. Големите търговски центрове на компанията обаче, които са с нетна отдаваема площ над 30 хил. кв. м, привличат силни международни брандове и икономическата и политическата криза в Румъния като че ли ги засегна в по-малка степен.

В резултат на тази сделка обаче GTC ще признае загуби от преоценка на активи в размер на 19 млн. евро през третото тримесечие.

Също в края на октомври ръководството на GTC е постигнало споразумение с кредиторите и е удължен матуритетът на съществуващи облигации до 2017 и 2018 г.

Компанията е предложила да се удължи матуритетът на някои от съществуващите облигации чрез издаването на нова облигационна емисия, която да замени старите. Предложението е отправено към определени кредитори на компанията, които са инвестирали в емитирани през 2007 и 2008 г. облигации.

GTC оперира на пазарите в Полша, България, Румъния, Хърватия, Унгария и Сърбия, като кризата значително влоши резултатите на компанията и я принуди да понесе съществени загуби заради преоценка на активи, главно във второстепенни градове в Румъния.

През второто тримесечие компанията разочарова пазарите, като обяви нетна загуба в размер на над 14 млн. евро заради обезценки на активи.

Само през последното тримесечие на миналата година компанията отписа около 300 млн. евро от стойността на портфейла си заради кризата в Европа, което доведе до оставката на дългогодишния председател на борда на директорите Ели Алрой.

Преди няколко месеца GTC съобщи, че ще продава активи, за да намали задлъжнялостта си и да инвестира на ключовите за компанията пазари. Поне засега инвеститорът ще запази активите си в България, въпреки че те допринесоха съществено за загубите на компанията, които бяха отчетени през 2011 г.

GTC ще обяви финансовите си резултати за третото тримесечие на 14 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Гари
преди 11 години
Няма Галерия Русе бе хора, не го ли разбрахте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още