IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция стартира продажбата на имоти за 25 млрд. евро

Програмата включва най-големия проект за възстановяване на градската среда в Европа

11:31 | 01.02.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Изглед от южната част на о. Родос. <em>Снимка: seligmanwaite. Лиценз: <a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank">Creative Commons</a></em></p>

Изглед от южната част на о. Родос. Снимка: seligmanwaite. Лиценз: Creative Commons

Гръцкото правителство се готви да стартира процедура по приватизацията на обществени имоти и активи, свързани с тях, на стойност до 25 млрд. евро, пише специализираното издание PropertyEU.

Приватизацията, която има за цел да подкрепи окаяните финанси на страната е част от мащабна програма, която ще привлече общо 50 млрд. евро.

По някои данни планираната обща сума, която държавата се надява да набере чрез продажбата на държавни активи, е 65 млрд. евро до 2015 г.

Според изданието Гърция смята да продаде по-голямата част от своето портфолио от имоти, включващо над 100 хил. актива, чрез наскоро създадения фонд Hellenic Republic Asset Development Fund. Фондът бе създаден през миналото лято като официалната държавна агенция, натоварена със задачата да управлява приватизационната програма на страната.

“Целим продажба на активи за около 50 млрд. евро, половината от които ще включват имотни активи”, коментира Андреас Тапрандзис, изпълнителен директор на фонда.

Първата важна стъпка на програмата ще бъде събирането на заявления за участие в търга за първия голям актив, който ще бъде предложен за продан – бившето международно летище на Атина. Предварителните документи ще бъдат събрани до края на март 2012 г.

Фондът е поканил инвеститори да кандидатстват за покупката на мажоритарен дял в компанията Hellinikon, която притежава правата за развитието на терена от 6,2 млн. кв. м, разположен в близост до гръцката столица.

Територията, която е с големина три пъти по-голяма от тази на Монако, ще представлява най-големия проект за възстановяване и развитие на градската среда в Европа. Той предвижда инвестиции от окол 5 млрд. евро през следващите 10 години.

„Целим да привлечем интереса на големи инвеститори с дългосрочна визия за преобразуването на този първокласен имот в знаков проект със смесено предназначение“, казва Тапрандзис.

По думите му гръцката държава ще запази миноритарен дял от около 30% в проекта, но няма да участва в инвестицията.

Следващата фаза от процеса по приватизация се планира да завърши до края на 2012 г.

През следващите месеци ще бъдат обявени за продан и други първокласни държавни активи. Сред тях са терен за развитието на луксозно жилищно строителство, както и проект за изграждането на развлекателен и търговски комплекс, и двете на о. Корфу. До края на третото тримесечие на годината пък за продажба ще бъде обявен мащабен търговски център в Атина.

Един от централните активи на приватизационната програма обаче ще бъде мащабен проект на о. Родос. Крайбрежната ивица на проекта е разположена в район, популярен сред сърфистите, и заема обща територия от 800 хектара в южната част на острова. Той е предназначен за изграждане на туристически, хотелски и курортни съоръжения, както и развлекателни и жилищни сгради.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
poorcitizen
преди 12 години
то май и че ще инвестират там...и то не само милиарди,а много милиарди,като гледам какви акули от големи инвестиционни фондове наминават и оглеждат Гърция......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Значи ще се оттърват от парцелите. И ще чакат някой да инвестира там милиарди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още