IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърците атакуват новия данък върху имотите в съдилищата

Граждани и фирми масово подават жалби в знак на протест срещу въвеждането на налога

09:56 | 31.10.11 г. 3
Гърците атакуват новия данък върху имотите в съдилищата

Съдилищата в Гърция са затрупани с жалби от граждани, които протестират срещу новия данък върху недвижимото имущество, въведен от кабинета в рамките на предприетите от него мерки за строги икономии, съобщават местните медии, цитирани от БТА.

Данъкът се плаща със сметките за ток, за да си гарантира правителството неговата събираемост. На хората, които не плащат, ще им бъде спирано електричеството.

Размерът на налога варира в зависимост от размера на жилището и района, в който се намира.

Жалби са постъпили не само от отделни граждани, но и от адвокатски колегии и брокерски компании за недвижими имоти. Визира се и скандален случай, при който собственик на гарсониера от 48 кв. м. с месечен доход от 361 евро трябва да плати допълнително заедно със сметката за ток сумата от 350 евро.

Данъкът беше гласуван миналия месец. От него са освободени църквите и любителските футболни клубове.

В Гърция, където процентът на собствениците на имот е един от най-високите в Европа (над 70 процента), а данъчните измами са широко разпространени, обявяването на нов данък върху недвижимата собственост предизвика вълна от неодобрение.

Премиерът Георгиос Папандреу съобщи, че недвижимата собственост на гърците се оценява на 400 млрд. евро, докато държавният дълг е в размер на 350 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
mick
преди 12 години
Това, че жилището е "само" 48 квадрата, не значи, че е евтино. Може да е в центъра на Атина. Не може да си със 350 евро доход на месец/ужасно нисък за Гърция/ и да искаш да живееш в скъпо жилище.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
madcow
преди 12 години
Крайно време беше да ни стане ясно, че когато правителството харчи пари, харчи НАШИТЕ пари! И тези дългове в размер на 350 млрд евро значи, че правителството е изконсумирало за тяхна сметка 90% от имуществото им. И че, данък след данък, ще ги прибере и даде на кредиторите си...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
ъъъ лошо им го "наковаха". чини ми се че и по-зле ще им дойде...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още