IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконг обяви първата продажба на търговска земя от над 20 години

Оценката за цената на имота достига 2,2 млрд. долара

10:11 | 30.12.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Правителството на Хонконг обяви първата продажба на търговска земя в централния бизнес район на града от над 20 години, съобщава Bloomberg.

Обектът, който в момента се ползва като паркинг на няколко етажа, е около 2800 кв. м., сочи изявление на правителството, публикувано късно в четвъртък. Земята се оценява между 15,8 и 17 млрд. хонконг. долара (между 2,03 и 2,2 млрд. щатски долара), посочва Винсент Чонг, изпълнителен директор по оценката и консултациите за Азия в Colliers International. 

Това е първият обект за търговско строителство, който се продава в центъра на Хонконг от 1996 г. насам, казва Чонг, а наемите ще определят „нов показател“ за офисите в тази част на града.

Продажбата на обекта се планира за първото тримесечие на следващата година. Тя се случва след някои рекордни сделки на пазара за офиси в Хонконг в резултат на силно търсене от китайски компании.

Продажбата може да привлече доста внимание предвид липсата на ново предлагане и изключително слабото наличие на свободни първокласни офиси в района, казва анализаторът на Bloomberg Intelligence Патрик Уон. Потенциално високата цена може да „стимулира“ инвестиционно търсене на офис имоти в центъра на града, а продажните цени на съществуващите офиси в района може да се повишат още повече, каза той.

На жилищния фронт правителството планира да осигури 19 460 частни единици през фискалната година до края на март, което с 8% над целта. Това е най-голямото предлагане от 2010 г., казва Пол Чан, секретар по благоустройството на града, пред репортери в четвъртък.

Цените на жилищните имоти в Хонконг са се повишили до рекордни нива, а обемът на продажбите се е в вдигнал дори след като правителството увеличи гербовия налог през ноември. Това разбива предишните прогнози, че мерките ще сринат продажбите с до 70%.

Цените на частните жилища през ноември са достигнали най-високите си нива от поне първите налични данни от 1979 г., съобщиха властите в петък.

„Правителството ще положи всички усилия, за да идентифицира допълнителни подходящи места за строителство и ще следи внимателно пазарната ситуация“, казва още Чан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:28 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още