IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хърватия подкрепя купувачите на първи дом

Специален закон за стимулиране на продажбата на жилищни имоти предвижда субсидиране на лихвения процент на кредитите за закупуване на първо жилище

17:26 | 10.02.11 г.
<p>Дубровник. <i>Снимка: Investor.bg</i></p>

Дубровник. Снимка: Investor.bg

Хърватия смята да субсидира с 66% лихвения процент на жилищните кредити за закупуване на първи недвижим имот, като кредитът не трябва да надвишава 100 хил. евро.

Субсидиите ще се отпускат за жилища в новопостроени сгради, като цената на квадратен метър не трябва да надвишава сумата от 1 900 евро, съобщава агенция МИА.

Това предвиждат измененията в Закона за стимулиране на продажбата на жилищни имоти, които имат за цел да раздвижат пазара на недвижими имоти.

Максималната стойност на лихвения процент е пет на сто на година и е фиксиран за първите четири години.

На практика това означава, че през първите четири години гражданите ще плащат само 1,7 лихвен процент за жилищен кредит.

Получателите на тази държавна субсидия обаче ще трябва да върнат на държавата получената сума след изтичането на кредита в срок от 60 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още