IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И според Евростат цените на жилищата в България забавят спада

В ЕС и еврозоната обаче се отчита обратната тенденция - ускоряване на пониженията

17:24 | 31.01.13 г. 1
И според Евростат цените на жилищата в България забавят спада

И Евростат потвърди, че цените на жилищата в България са забавили спада си.

Докато през четвъртото тримесечие на 2011 г. хармонизираният индекс на цените на жилищата, изчисляван от евростатистиката на базата на националните данни, е регистрирал годишно понижение от 5,8%, през третото тримесечие на 2012 г. е измерен годишен спад от 1,1%.

В периода юли-септември 2012 г. спрямо предходния тримесечен период хармонизираният индекс на цените на жилищата се е понижил с 0,1%, докато през последните три месеца на 2011 г. е било отчетено намаление от 1,5%.

Подобна тенденция е отчетена на пазарите на жилища в Дания, Швеция и Румъния.

Наблюдава се обаче леко ускорение на спада на цените на жилищата в целия Европейски съюз. През третото тримесечие на миналата година е било регистрирано годишно понижение от 1,9%, докато през предходния тримесечен период спадът е бил 1,6%, а към края на 2011 г. - 0,6%.

Подобна е и тенденцията в еврозоната. Спадът на цените на жилищата се е ускорил до средните 2,9 на сто на годишна база през третото тримесечие на 2012 г. срещу 2,1% три месеца по-рано.

Най-силен годишен ръст на хармонизирания индекс на цените на жилищата през третото тримесечие на миналата година е регистриран в Естония (8,4%), следвана от Люксембург (7,1%) и Финландия (2,1%).

На другия полюс е Испания, където през третото тримесечие на миналата година е регистрирано годишно понижение от 15,2% и от данните става ясно, че спадът се ускорява.

Ирландия е на второ място с понижение от 9,6%, само че спадът на цените в страната започва да се успокоява. На тримесечна база дори е отчетен ръст от 1,6% в периода юли-септември 2012 г.

Холандия (-8,7%) и Португалия (-7,7%) допълват списъка с държави с най-сериозно понижение на индекса на цените на жилищата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:40 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
"Забавят спада" звучи някак оптимистично. Но на днешно време, дори цената на една стока да не намалява като номинал, тя пак се обезценява, поради наличието на инфлация. А Супермарио ако пусне онез ми ти машини на бърз ход може да стигнете даже и до "растеж".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още