IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексът на перспективите пред жилищното строителство в САЩ остава на дъното

Икономическата несигурност и липсата на възможности за продажба на старите жилища пречат на новите продажби

18:32 | 15.08.11 г.
Индексът на перспективите пред жилищното строителство в САЩ остава на дъното

Индексът на перспективите пред строителството на жилища в САЩ остава рекордно нисък и през август, тъй като пренасищането на пазара със стари сгради, затегнатото кредитиране и икономическата несигурност вадят купувачите от пазара, съобщиха от Националната асоциация на строителите, цитирани от Ройтерс.

Индексът NAHB/Wells Fargo Housing Market остава на ниво от 15 пункта, каквито бяха и очакванията на анализаторите.

Показател под 50 означава, че условията на пазара са далеч от благоприятните.

Индексът се колебае между 14 и 22 пункта от началото на 2008 г., след като не бе падал никога под 19 пункта между 1985 и октомври 2007 г.

„Докато условията за покупка са много благоприятни по отношение на цените, лихвените проценти и избора, потребителите се притесняват за това какво ще им донесе бъдещето, а строителите отразяват тези усещания в отговорите си от проучването за строителния индекс“, заяви старши икономистът от асоциацията Дейвид Крауи.

Запасите от стари жилища, неточните стойности при оценяването и повишените стандарти за кредитиране продължават да потискат търсенето на нови жилища, смята Боб Нийлсън, председател на борда на директорите на Националната асоциация на строителите.

41% от анкетираните заявяват, че са загубили договори за продажба заради неспособността на купувачите да продадат настоящите си домове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още