IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в ЦИЕ с 90% ръст до 5 млрд. евро за 2010

Основната част от инвестиционния обем в региона се формира от Русия и Полша

14:22 | 11.01.11 г.
Инвестициите в бизнес имоти в ЦИЕ с 90% ръст до 5 млрд. евро за 2010

Инвестиционният пазар на бизнес имоти в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) продължи да се възстановява през 2010 г. след достигането на циклично дъно през първото тримесечие на 2009 г., отчитат от консултантската компания CB Richard Ellis (CBRE).

Общият обем на сделките през 2010 г. достига 5 млрд. евро*, което представлява повишение от 90% спрямо 2009 г.

Русия изпреварва Полша като пазар с най-висока инвестиционна активност в резултат на продажбата на голямо портфолио в Москва през последното тримесечие на миналата година. Заедно Русия и Полша формират 74% от инвестиционния обема в региона. Въпреки че има признаци на повишена активност, ликвидността остана ниска в повечето други държави в ЦИЕ, отбелязват от компанията.

Фокусът на инвестициите е върху офис сегмента, където са регистрирани около 46% от общия обем - най-високият дял от пет години, който се дължи отчасти на ограничената наличност на първокласни продукти в търговския сегмент.

Подновен интерес към портфейли от имоти и големи единични активи

2010 година маркира завръщането на интереса към портфейлите от имоти и големите единични активи. Около 45% от общия обем са свързани с инвестиции от по 100 млн. евро и повече.

Най-голямата сделка с търговски имоти в ЦИЕ през миналата година е реализирана във Варшава, където Unibail-Rodamco придоби търговските центрове Arkadia и Wilenska като част от европейско портолио. Най-голямата офис сделка през годината е в Русия, където портфолио от пет офис сгради беше купено от Lenmar Capital срещу около 690 млн. евро.

Сред останалите сделки за над 100 млн. евро прави впечатление покупката на хотел Intercontinental в Прага от страна на Westmont Hospitality Group, като това е първата сделка с петзвезден хотел в региона от началото на кризата.

Наблюдава се забавяне на инвестиционната активност в ЦИЕ на немските фондове от отворен тип, особено през второто полугодие, отбелязват още от компанията.

*Данните не включват продажбата на портфолиото на Europolis, която трябва да бъде финализирана този месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още