IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в Европа достигнаха 8-годишен връх

Обемът на инвестициите от началото на годината възлиза на 102,5 млрд. евро и се очаква да достигне 230 млрд. евро до края на 2015 г.

16:08 | 28.08.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Инвестициите в бизнес имоти в Европа са достигнали най-високото си ниво от 2007 г. насам, възлизайки на 102,5 млрд. евро за първата половина на годината, съобщава PropertyWire, базирайки се на последния анализ на пазара.

Обемът на инвестициите в 16 проучени страни е скочил с 25% спрямо същия период през миналата година, твърди докладът European Investment Briefing на международния консултант в недвижимите имоти Savills.

Компанията заяви, че в съответствие с прогнозите от първото тримесечие европейският инвестиционен пазар ще удари 230 млрд. евро до края на годината, след като инвеститорите в сектора на бизнес имотите продължават да се интересуват от ключови пазари. Обединеното кралство, Германия и Франция все още формират 67,8% от общия обем.

„Делът на пазара извън тези три страни обаче се увеличава заради по-силния инвеститорски интерес към неосновни страни, които предлагат атрактивни цени и голям брой активи“, казва Лидия Бриси, директор на отдела за европейски проучвания в Savills.

“Като цяло инвеститорите са по-отворени да поемат по-голям риск. Те търсят бъдеща компресия в доходността, като се насочват към второкласни или алтернативни активи в основните градове или първокласни активи на вторични пазари“, добавя тя.

Докладът показва, че сегментът на офис площите продължава да доминира в инвестиционната активност в повечето страни в Европа, формирайки средно 39% от обема сделки за всяка страна.

Единствените изключения, при които магазините формират по-голям дял при инвестиционните сделки с недвижими имоти, са в Германия - с 42%, Финландия - с 43%, Нидерландия - също с 43%, Норвегия - с 62% и Португалия - с 83%. В тези страни се наблюдават високи продажби на големи магазини през миналото тримесечие.

Savills съобщава също, че трансграничните инвестиции са нараснали в почти всички страни в Европа, особено на периферните пазари, където американските инвеститори са особено активни. Нараства интересът и от инвеститори от Азиатско-тихоокеанския регион и Близкия изток. Делът на чуждите инвестиции варира от 10% в Швеция до над 80% на пазари като Италия, Полша и Португалия.

Маркъс Лемли, ръководител на отдела за европейски инвестиции в Savills, обяснява, че международните инвеститори продължават да повишават цените, най-вече заради фондове за дялово участие от САЩ, които придобиват известни търговски или офис сгради.

Това позволява някои периферни страни да отбележат най-силните ръстове на обема инвестиции през първите шест месеца на 2015 г., като Португалия отчита увеличение от 720%, Норвегия - от 381%, а Италия - от 154%.

През второто тримесечие на 2015 г. делът на американските инвестиции извън САЩ е забележителен, като средно на страна той е 40%, но в Португалия е цели 93%, а в Ирландия - 66%.

Заради стабилния инвеститорски интерес в Европа се наблюдава преминаване към по-големи сделки. Най-значителното увеличение на сделките има в Германия и на скандинавските пазари, но има и ръст на дейността на регионалните пазари“, казва Лемли.

През първата половина на годината обемът инвестиции на регионалните пазари е нараснал с повече от половината от общия обем във всяка страна, като през миналата година той е бил една трета, посочва още докладът. Интересна тенденция е фактът, че Франция и Обединеното кралство отбелязват активност над средната на своите регионални пазари.

Въпреки цялата икономическа несигурност в резултат на гръцката криза, пазарната активност при бизнес имотите в Европа е доста еластична. Със сигурност има потенциал за увеличаване на обема на инвестициите заради ниските лихвени проценти, наличието на финансиране и по-добрите икономически условия като цяло“, казва Лемли.

Затова прогнозираме ръст от поне 10% до 20% на инвестициите в бизнес имотите и още компресия в доходността на две трети от пазарите ни. Не се съмнявам, че въпреки сегашните опасения около икономическото забавяне на Китай, инвеститорският апетит ще остане висок през втората година на 2015 г., тъй като европейските страни ще продължават да се възстановяват и ще останат атрактивни места за инвестиции“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още