IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в бизнес имоти в Румъния с ръст от над 23% за полугодието

Сделки за над 279 млн. евро са били сключени през периода, като 65% от тях се дължат на една международна сделка

14:20 | 16.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Търговски парк в Румъния, част от портфолиото на CA Immo. <em>Изображение: CA Immo</em></p>

Търговски парк в Румъния, част от портфолиото на CA Immo. Изображение: CA Immo

Инвестициите в бизнес имоти в Румъния бяха на стойност 279,1 млн. евро през първото полугодие на 2011 г., което бе ръст от 23,1% на годишна база, сочи доклад на CB Richard Ellis (CBRE), с който Investor.bg разполага.

Общо 65% от този обем се дължи на една международна сделка – придобиването  на портфолиото на Europolis от страна на австрийската CA Immo.

Общата сделка беше обявена още през 2010 г., но бе финализирана в началото на 2011 г.

Офис сградите бяха обект на най-много сделки през периода. Над 92% от сделките като обем бяха сключени от чуждестранни купувачи. Австрийски инвеститори представляваха 91,5% от този обем, следвани от гръцки с 8% и италиански с 0,5%.

Една от най-съществените промени в сравнение с миналата година бе фактът, че 74% от сделките бяха за активи в Букурещ, което като обем е два пъти повече в сравнение с миналата година.

С изключение на имотите в портфолиото на Europolis всички други сделки бяха малки по обем със средна големина от 9 млн. евро.

Доходността от първокласните имоти продължава да се понижава и в офис сектора тя е 8,5%, отразявайки силния инвестиционен интерес.

Ниският среден обем на сделките е отражение на липсата на лесен достъп до финансиране на инвестиционни покупки на пазара, както и на разминаването между очакванията на продавачи и купувачи.

От компанията очакват офис активите да продължат да доминират инвестиционния пазар и през останалата част на 2011 г.

Въпреки че представянето в сегмента на търговските центрове е сравнимо с това преди кризата, необходимият по-значителен финансов ресурс за осъществяването на сделки на този пазар препятства възстановяването на активността.

От CBRE забелязват ръст в броя на сделките със земя, подходяща за складови и производствени съоръжения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още