IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в търговски имоти в Европа са нараснали през третото тримесечие

На годишна база обаче се отчита забавяне на растежа на вложенията, според глобален консултант

10:44 | 29.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Инвестициите в търговски имоти в Европа са нараснали през третото тримесечие

Инвестициите в търговски имоти в Европа са нараснали с 12% до 7,1 млрд. евро през третото тримесечие на годината спрямо второто, показват данни на консултантската компания CBRE, цитирана от онлайн изданието PropertyEU.info.

Спрямо третото тримесечие на 2011 г. обаче инвестициите в търговски имоти в Европа са с 18% по-малко. Отчетено е и понижение спрямо средното ниво на инвестициите през третото тримесечие на последните три години, посочват експертите.

Засилена активност на инвеститорите в периода юли-септември се е наблюдавала във Великобритания и държавите от Бенелюкс.

На Острова през третото тримесечие са били сключени 17 големи сделки в търговския сегмент, докато в Белгия, Холандия и Люксембург инвестиционните обеми са се възстановили след слабата активност в предходните тримесечия главно заради няколко по-съществени сделки в Белгия и Холандия.

Инвеститорите са концентрирали дейността си върху основните пазари в Европа и избягват риска, който съпътства вложенията в южноевропейските държави. В периферията на Стария континент инвестициите в търговски имоти продължават да се свиват, като общо в Италия, Испания и Португалия за тримесечието са отчетени обеми от 200 млн. евро.

През последните няколко години се наблюдаваше ръст на инвестициите в търговски имоти в Полша и Германия, но през 2012 г. тази тенденция затихва заради липсата на качествени и нискорискови активи на двата пазара.

Като цяло за европейския пазар основният проблем на инвеститорите в търговски имоти е липсата на качествен продукт, посочват консултантите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още