IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститор: Кризата с държавния дълг в Европа забави възстановяването на България

Възстановяването се очакваше в началото на 2011 г., но се оказа, че ще отнеме повече време, коментират от компанията за имоти GTC

11:11 | 22.08.11 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Търговски център на GTC в Полша. Снимка: GTC</p>

Търговски център на GTC в Полша. Снимка: GTC

Кризата с държавния дълг в еврозоната забави икономическото възстановяване на България и на други страни в Югоизточна Европа. Това е мнението на Ели Алрой, председател на борда на директорите на инвестиционната компания за имоти Globe Trade Centre S.A. (GTC).

Компанията, която има проекти за няколко мола у нас, завърши второто тримесечие на годината с нетна загуба от 47 млн. евро главно поради загуба от преоценка на инвестиционните имоти в портфолиото на компанията. За сравнение, компанията отчете нетна загуба от 1,25 млн. евро за същия период на 2010 г.

Загубата от преоценката за шестте месеца бе на стойност 37,6 млн. евро в сравнение с печалба от 12,7 млн. евро за същия период на миналата година.

От компанията коментират, че кризата с държавния дълг е засегнала процеса на възстановяване най-вече в България, Румъния и Хърватска.

Кризата с държавния дълг в еврозоната и ефектът от нея, който се разпространи на финансовите пазари в Европа, доведе до забавяне на икономическото развитие, особено в Югоизточна Европа, смята Алрой.

„Първоначално очаквахме такова възстановяване да започне през 2011 г., но икономическите трендове през второто тримесечие на тази година показват, че възстановяването отнема по-дълго, отколкото очаквахме“, казва той.

„Основният ефект от това забавяне на търговските имоти в Югоизточна Европа отразява понижение в потребителската способност, особено за нехранителни продукти и отрицателен натиск за наемните нива при търговските центрове, който доведе до понижение на стойността на активите“, добавя Алрой.

Той обяснява обаче, че фундаментите на компанията са стабилни, особено поради факта, че 50% от портфолиото на компанията е в Полша.

GTC е развила проекти с нетна площ от 900 хил. кв. м и в момента управлява бизнес проекти с обща нетна площ от приблизително 536 хил. кв. м.

У нас тя има проекти за молове в Стара Загора, в Бургас, Варна и Русе. Наред с това тя имаше планове за жилищен комплекс с 600 апартамента и площ от 61 хил. кв. м в близост до търговския си център в Бургас, както и за други проекти у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още