IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститори в жилища под наем в САЩ купуват лоши кредити

Пренасочването към кредитите се наблюдава на фона на свиващото се предлагане на жилища под възбрана и ръста на цените

11:00 | 24.02.14 г.
Инвеститори в жилища под наем в САЩ купуват лоши кредити

Публични американски компании от сектора на жилищните имоти демонстрират все по-силен апетит за лоши ипотеки като източник на евтини имоти на фона на свиващото се предлагане на жилища под възбрана и ръста на цените в САЩ, пише Bloomberg.

Компаниите доминират на търговете за имоти под възбрана в страната от две години насам, като до момента са изкупили към 200 хил. еднофамилни жилища. Сега обаче American Homes 4 Rent - вторият по големина собственик на еднофамилни домове в страната, Starwood Waypoint Residential Trust на Бари Стърнлихт и Altisource Residential Corp. са сред водещите купувачи на лоши кредити, които придобиват, за да разширят портфейлите си от имоти, отдавани под наем.

Пренасочването към кредитите се наблюдава след отчетения спад на броя на стартиралите възбрани от 2006 г. насам, а цените в Атланта, Финикс и на други пазари, където инвеститорите са най-активни, регистрираха скок.

Тенденцията поражда опасения сред някои правозащитници, че има по-голяма вероятност инвестиционните компании и хедж фондовете да придобият собствеността върху имотите, вместо да предложат на собствениците предоговаряне на заемите. Така обитателите могат да бъдат изгонени или превърнати в наематели на бившите си жилища.

Starwood Waypoint е инвестирала 219,7 млн. долара в 1736 необслужвани заема спрямо 707,6 млн. долара в собствеността на 5049 жилища под наем, според презентация на компанията от януари. Средно това се равнява на 127 000 долара за лош заем спрямо 140 000 за дом.

Според компанията между 30 и 50% от лошите кредити в крайна сметка ще бъдат превърнати в имоти под наем. В други случаи кредитополучателите ще започнат отново да погасяват задълженията си след предоговаряне или пък жилището ще бъде продадено, тъй като местоположението или качеството му не отговарят на критериите на Starwood Waypoint.

През миналата година правителството на САЩ, кредитори като Bank of America Corp. и инвестиционните компании са продали лоши заеми за около 34,7 млрд. долара в сравнение с 13,1 млрд. долара през 2012 г., казва Дейвид Тобин от Mission Capital Advisors. 

Този месец JPMorgan Chase & Co. е предложила лоши заеми за 390 млн. долара. HSBC Holdings Plc е наела BlackRock Inc., за да управлява евентуалната продажба на кредити в забава на обща стойност 1 млрд. долара, а Goldman Sachs се занимава с търгове на модифицирани заеми за 700 млн. долара, отпуснати от Regions Financial Corp.

Около 5,4% от ипотеките, или близо 2,2 млн. кредита, обезпечени с жилища в САЩ, са със забава на погасителните вноски от поне 90 дни или са под възбрана, сочат данни на Асоциацията на ипотечните банкери.

Според Ellington Management Group LLC кредитите в забава се търгуват за около 65-80% от сегашните цени на имотите.

Майкъл Врейнъс от Old Greenwich твърди, че е трудно да се прогнозира колко от тези заеми в крайна сметка ще се превърнат в жилища под наем. "Има много възможни варианти, които може да са също толкова или дори по-печеливши", казва той. Сред опциите са кредитополучателите да започнат да погасяват месечните си вноски по заема или пък да бъде извършена къса продажба, при която жилището се продава на цена, по-ниска от оставащата сума на задължението по ипотечния заем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:21 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още