IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите изкривяват картината на жилищните цени в САЩ

За мнозина покупката с цел инвестиция вече не си заслужава заради повишението на цените

14:46 | 29.08.12 г.
Инвеститорите изкривяват картината на жилищните цени в САЩ

Цените на жилищата в САЩ изглежда най-накрая започват да догонват ръста на темпото при продажбите, пише CNBC. Обикновено се случва именно така - в повечето случаи цените изостават от продажбите - както при повишенията, така и при пониженията.

По последни данни на индекса S&P/Case-Shiller жилищата в САЩ през юни са поскъпнали на годишна база в национален мащаб, както и в десетте водещи града сред 20-те населени места, от които е съставен показателят.

Обикновено летните месеци са по-силни за сектора поради микса от предлаганите жилища. По-големите и по-скъпи домове се продават през пролетта и лятото, така че семействата да могат да се преместят в тях, докато децата им са в лятна ваканция.

И все пак повишенията са не само на месечна, но и на годишна база, така че сезонният фактор не е от такова значение.

Силна роля играе комбинацията от понижена инвеститорска дейност на пазара и по-затегнато предлагане. По данни на Националната асоциация на търговците на недвижими имоти на САЩ през юли запасите са намалели с 24% на годишна база.

За същия месец инвеститорската активност на пазара се е свила до 21,9% от всички сделки спрямо 23,5% през юни и 25,3% през май, сочи ново изследване на Campbell/Inside Mortgage Finance.

Авторите на изследването твърдят, че инвеститорите се отдръпват, защото цените вече са твърде високи за тях. Томас Попик от Campbell Surveys посочва още една причина за това отдръпване - търсенето от страна на купувачите на жилища като цяло, които са привлечени от рекордно ниските лихви по ипотечните заеми.

Той твърди, че ако лихвите се вдигнат, високият дял на лоши имоти на пазара отново би могъл да окаже отрицателен натиск върху цените.

Възбраните в САЩ намаляват стабилно, като през юли е сложен край на 58 000 подобни процедури спрямо 69 000 година по-рано, сочат изчисления на CoreLogic. От компанията обясняват този факт с нарастващия брой обслужващи компании, предлагащи алтернативни решения, като например къси продажби или предоговаряне на условията по кредитите.

Като се има предвид безпрецедентният характер на последния жилищен срив в САЩ, трудно е да се твърди със сигурност дали случващото се на пазара е реално възстановяване или просто временно явление, предизвикано от забавянето на запасите от лоши имоти и отдръпването на инвеститорите, посочва CNBC.

Според изданието сезонните фактори вероятно ще повлияят на обстановката през есента, когато цените ще се успокоят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още