IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорското доверие се завръща на руския пазар на имоти

Твърде вероятно е общият размер на инвестициите за годината да надхвърли обемите, регистрирани през годините на растеж между 2006 и 2008 г., прогнозират експерти

11:25 | 19.09.11 г.
<p>
	Само две от инвестиционните сделки с имоти през полугодието са извън Москва. <em>Снимка: sxc.hu</em></p>

Само две от инвестиционните сделки с имоти през полугодието са извън Москва. Снимка: sxc.hu

Доверието на руския инвестиционен пазар на имоти се завръща, сочи изследване на CB Richard Ellis. През второто тримесечие на 2011 г. към местните инвеститори са се присъединили и такива от чужбина. Общият обем на вложенията е сериозен, което предполага нивата им в сектора за тази година да достигнат рекордите от 2007 и 2008 г.

Общата стойност на сделките, сключени през първата половина на 2011 г., е 1,77 млрд. евро, реализирани в 13 транзакции. През второто тримесечие е регистриран най-големият тримесечен обем на сделки в страната: над 1,6 млрд. евро в 11 сделки. Дори и през силните години между 2005 и 2008 г. най-големият обем на тримесечна база е бил 1,3 млрд. евро за 20 сделки.

Най-голямата сделка за първото полугодие на тази година е покупката на хотел Ritz-Carlton в Москва за 242 млн. евро от казахстанската компания Verny Capital. Продавачът бе Capital Partners. Само две от сделките са извън Москва - продажбата на бизнес центъра Aeroplaze в Санкт Петербург на най-голямата агенция за недвижими имоти в града PAN за 35 млн. евро, както и продажбата на търговския център Калуга на лондонската Torgovy Kvartal и Regional Properties.

Също както през последните години водещи са местните инвеститори. Само две, или 27%, от сделките са с чуждестранно участие на инвеститори от Казахстан и САЩ.

Офис секторът остава най-популярният сегмент за първото тримесечие, като в количествено изражение на него се падат 42% в шест сделки. Следващ по популярност е търговският сектор с 31% в пет сделки.

Въпреки че на пазара все още има сравнително малко сделки, инвеститорското търсене явно се засилва. Ето защо според CB Richard Ellis до края на второто тримесечие изцяло нает първокласен офис обект в Москва, продаден на явен търг, би могъл да донесе нетна доходност от 9%. При търговските центрове нивото е 10,5%, а при индустриалните обекти – 11,5%. Недостигът на обекти с инвестиционен клас продължава да е основен фактор за това, особено в офис сегмента - поради финансовата криза проектите за ново строителство са или замразени, или изоставени, като в резултат нивата на завършените сгради са много ниски и едва ли ще се възстановят до 2013-2014 г. Вследствие на това е налице засилена конкуренция сред инвеститорите за малкото висококачествени сгради, което повишава оценките.

Твърде вероятно е общият размер на инвестициите за годината да надхвърли обемите, регистрирани през годините на растеж между 2006 и 2008 г. CB Richard Ellis обаче не прогнозира надвишението да е значително, тъй като има два основни фактора, които възпират инвестициите. От една страна, вътре в страната все още няма яснота за президентските избори през 2012 г., въпреки че тази ситуация би трябвало да се изясни до края на тази година. Освен това във външен план глобалната икономическа ситуация остава несигурна, като опасността от повторна рецесия в САЩ и Европа е все по-голяма според редица инвеститори. Това от своя страна ограничава инвестициите на пазари, смятани за рискови. Ето защо в краткосрочен план местните играчи ще продължат да са основната движеща сила на руския инвестиционен пазар на недвижими имоти, прогнозират от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още