IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искат стократно увеличение на териториите от Пирин, върху които се разрешава строителство

Предложенията на Община Банско за изменение на плана за управлението на парк "Пирин" ще бъдат разгледани от Висшия експертен екологичен съвет на 19 февруари

14:17 | 05.02.13 г. 1
<p>
	В момента строителство е разрешено върху малка част от парк &quot;Пирин&quot;, в която попада зоната за сгради. <em>Снимка: БТА</em></p>

В момента строителство е разрешено върху малка част от парк "Пирин", в която попада зоната за сгради. Снимка: БТА

Разрешаване на строителството в зоната за опазване на горските екосистеми, зоната за туризъм и зоната за устойчиво ползване на откритите площи в национален парк „Пирин“ е поискала Община Банско, става ясно от предложенията на общинската администрация за изменение на плана за управление на парка.

Основните мотиви за исканията са „нуждите на управлението на парка“ и „осъществяването на целите на управлението на парка“.

В сега действащия план за управление на парка строителство се разрешава само в зоната за сгради и съоръжения, която заема под 1 процент от площта му, обясни Тома Белев, бивш директор на природен парк „Витоша“ и председател на Асоциацията на парковете в България.

„С предложението си община Банско иска да се разреши строителството и в зоната за опазване на горските екосистеми, заемаща 45,2% от територията на парка (182 450 декара), в зоната за устойчиво ползване на откритите площи – 16,9% ( 8 068 декара) и в зоната за туризъм – 2,2% (8 951 декара), или общо върху 64,9% от територията на парка (262 657 декара). Т. е. площта, върху която се разрешава строителство, се предлага да се увеличи 100 пъти“, коментира Белев.

Той се опасява, че предложенията за облекчаването на строителните режими целят и узаконяването на извършеното досега незаконно строителство.

Общината предлага строителството на нови и разширяването на съществуващи ски писти и спортни съоръжения да може да става и извън зоните за туризъм и зоните за сгради и съоръжения. Предлага се също така да може да се изгражда изкуствено осветление извън двете зони, което в момента е разрешено само в зоната за сгради.

Предлага се още да се разреши осъществяването на спортни дейности и туризъм на територията на целия парк „Пирин“, водовземането и водоползването „за нуждите на парка и обслужването на посетителите“, както и строителство и реконструкция на туристическа инфраструктура и туристически и спортни съоръжения съгласно действащ устройствен план.

Общината предлага и да се разреши използването на моторни превозни средства на територията на парка за целите на управлението му и ползването на зоните в него. Според сега действащия план за управление на парка влизането с автомобили в него е абсолютно забранено.

Предложенията на общината за изменение на плана за управление на национален парк „Пирин“ ще бъдат разгледани на заседание на Висшия експертен екологичен съвет на 19 февруари.

Междувременно на 6 февруари скиорите и сноубордистите от гражданската група „ЗаВитоша“ организират четене на стихове на Никола Вапцаров под наслов „Банско, обичаме ви“, което ще се състои пред къщата-музей на поета в София. „Искаме да покажем подкрепата си за Банско, един истински възрожденски град, а не монополизиран курорт! Да покажем солидарност с будните граждани на гр. Банско и да ги подкрепим в тяхното непреклонно желание за развитие без монопол и заробване“, посочват от групата.

На 8 февруари коалицията „За да остане природа в България“ организира публичен дебат за опазването на Национален парк Пирин, на който са поканени представители на правителството и местната власт.

Организацията провежда и подписка за законност и стратегическо развитие на Пирин и Банско, която ще бъде изпратена до премиера, председателя на парламента, екоминистъра и Комисията по петициите към Европейския парламент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още