IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испанците се борят за ипотечна реформа

Хората настояват да бъдат облекчени правилата за ипотечното кредитиране, които са най-строгите в Европа

15:30 | 27.02.13 г.
Испанците се борят за ипотечна реформа

От повече от век испанските закони гласят, че ако купувач на имот тегли кредит за покупка на жилище, той ще бъде освободен от дълга си едва след неговото изплащане, пише Ройтерс. Дори и при смърт заемът не се отменя. С навлизането на страната в поредна година на рецесия обаче, все повече се надигат гласове тази система да бъде облекчена.

"Процесът на възбрана тук е много тежък", твърди Хосе Гарсия Монталво, професор по икономика в Университета Помпеу Фабра. "Законът е брутално ясен и не може да се интерпретира индивидуално", допълва той.

Консервативното правителство на Мариано Рахой предприе някои стъпки за облекчаване на този товар. През ноември то обяви, че ще преустанови временно принудителното отнемане на имоти от собственици с нередовно обслужвани кредити за период от две години, вкл. за семействата с малки деца, инвалидите и трайно безработните. Миналия месец финансовото министерство публикува допълнителни мерки, вкл. частично опрощаване на задълженията на някои фалирали кредитополучатели, обещали да изплатят известен размер от оставащите им задължения в рамките на пет години.

Адвокатите, активистите и опозиционните политици обаче искат още. Хиляди испанци излязоха на протест срещу принудителните изземания в 50 града на страната на 16 февруари. Трите основни съдийски организации в Испания заявиха, че правителството не е направило достатъчно по проблема, а петиция с близо 1,5 млн. подписа през този месец убеди парламента да обсъди възможността за опрощаване на ипотечните дългове, след като имотът бъде върнат на банката.

Испанските банки, които вече получиха спасителен заем за 40 млрд. евро от Европа, лобират срещу подобни промени. По-рано този месец Moody's заяви, че облекчаването на законодателството ще намали стимулите кредитополучателите да погасяват редовно вноските си. Всяка промяна на закона в ущърб на защитата на инвеститорите би подкопала доверието, посочиха от агенцията. Това на свой ред би могло да навреди на така или иначе слабия кредитен рейтинг на Испания.

В САЩ, ако човек не може да погасява ипотеката си, той може върне жилището на банката с надежда тя да се съгласи да го приеме и да опрости оставащите плащания. Във Великобритания всяко физическо лице може да отпише задължения чрез персонален фалит: цената е лоша кредитна история за известен период от време, но е възможно тя да бъде изчистена. В Ирландия, която претърпя имотен срив, подобен на този в Испания, правителството облекчи процедурата за обявяване на фалит на физически лица и предложи нови начини за намаляване на задълженията на хората с ипотеки.

В Испания собствениците на жилища продължават да дължат вноски дори и след като имотът им е конфискуван от банката. Финансовите институции могат да запорират заплати и да наложат възбрана върху жилища на починали лица. Това не е уникален случай, но според експерти правилата са много по-строги, отколкото в редица държави.

Хората, които искат реформи, отбелязват, че докато за физическите лица отписването на ипотечни дългове е на практика невъзможно, за компаниите за имоти, които са натрупали дългове към банките за 280 млрд. евро, това е много по-лесно. Много от тях обявиха фалит и лошите им дългове отидоха в т. нар. "лоша банка".

Други са на мнение, че огромните дългове ще попречат дори на способните граждани да си намерят работа или да стартират собствен бизнес. "Това кара хората да работят на черния пазар или да живеят от помощи и не помага на банките, освен че действа като заплаха за останалите да продължават да погасяват редовно задълженията си", твърди Майк Ехаварен, президент на мадридската финансова компания Irea.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още