IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания може да наложи временна забрана за отнемането на имоти от длъжници

Премиерът Рахой призова за това, след като общественото недоволство ескалира след зачестилите самоубийствата на задлъжнели собственици на жилища

17:18 | 12.11.12 г. 13
Автор - снимка
Редактор
Испания може да наложи временна забрана за отнемането на имоти от длъжници

Политическите сили в Испания ще се обединят, за да се борят срещу отнемането на имоти от задлъжнелите им собственици, предаде Ройтерс.

Общественото недоволство в страната ескалира, след като зачестиха самоубийствата на задлъжнели собственици на жилища, които е трябвало да бъдат отнети в полза на банките-кредиторки. В тази връзка управляващите в Мадрид вероятно ще приемат временно да се прекрати отнемането на ипотекирани жилища на длъжници за период от 2 години.

През почивните дни се проведе серия от протести, след като в Северна Испания беше регистриран пореден случай на самоубийство заради дългове към банки. Обществеността е разгневена заради липсата на състрадание у кредиторите, много от които се възползваха от спасителните пакети, финансирани от данъкоплатците.

Статистиката сочи че приблизително 400 хил. испанци са изгубили домовете си, откакто се спука имотният балон и страната затъна в тежка рецесия, сочи статистиката.

Общественият натиск принуди премиерът Мариано Рахой да призове министрите от консервативната Народна партия и опозицията да се обединят и да ускорят преговорите по законодателните инициативи, с които да се наложи временна забрана за отнемането на жилищата на длъжници.

Рахой призовава банките да проявят повече гъвкавост по отношение на клиентите и да предоговарят просрочените ипотеки, вместо да отнемат жилища.

Обмисля се с помощта на закона да се наложи мораториум върху ипотечните плащания на финансово затруднени семейства, както и да се променят съдебните производства, които водят до принудително извеждане на длъжници от имотите им.

Според сегашното испанско законодателство дори когато банките отнемат имотите от длъжниците, хората все още дължат цялата сума по ипотеката. Този проблем активизира гражданите, които създадоха движението „Спрете изселванията!“

Под натиска на това движение правителството в Мадрид поиска от финансовите институции да опрощават дълговете по ипотеките на затруднени домакинства за имоти, които струват по-малко от 200 хил. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
mikewolf
преди 11 години
Точно така. Хубавите имоти отнети от банките никога не достигат до обявите на брокерите. Купуваме ги без вас хубавите имоти. За вас остават ***. И надеждите за повишаване на цените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 2
ale1
преди 11 години
Щом виете като "пироговски линейки" - значи никакви ЧСИ-та ни ви устройват ;)------ЧСИ-тата продават ***-хубавите имоти никога не излизат на Търг !-------а и нищо не е Вечно - утре няма да е като днес , Други ден - ептен ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
popesku
преди 11 години
Алоо, джанкаа, я си свери календара.. май не сме 2007; справка относно цената на някои търгове при ЧСИ са на половина от бленувата "пазарна" цена.. нали се сещаш, че дори в случаите когато банката е финансирала 100% от сделката, но не може да го реализира на тази цена, тя няма поведението на алчен собственик да си кеси и да чопли семки, нейният бизнес е да покрие изцяло или частично задължението, щото една кофа несъбираеми вземания обезпечени с ипотеки не може да закърпи ОПРто.. така че айде се информирай малко преди да бърбориш глупости щото ти лъска неграмотния з.....к отдалеч.. давам ти жокер направи си справка за цената по и.д. 20118410406876 за мезонет от 97м2 в Лозенец и ела пиши пак колко е на търга и къде стои тази цена спрямо безумните офертни цени за този район.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
ale1
преди 11 години
Испания може да наложи временна забрана за отнемането на имоти от длъжници......................................................................................Забрана - ДА , но имот за един джоб джанки - Не-------Спр- БГ : Отнетите от Банките имоти НЕ се продават на търг Евтино, Ще се продават на Високи цени - защото се ИМОТИ , не Джанки ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
popesku
преди 11 години
На фона на такива покъртителни новини всички твърдения, че българският имотен пазар се стабилизирал стоят някак безпочвени.. както виждаме свободното падане може да бъде много осезаемо и тепърва ще го усещаме на нашия силно надценен пазар.. както каза един мошеник навремето: "За бога братя не купувайте.." скъпи имоти и с още по-скъпи, и рискови ипотеки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Работа в Испания има. Но човека предпочита да я остави на българина или румънеца, а той да си тегли ножа. Това ми напомня една песен на Мишо Шамара: "Може да живея година - две, но да ми е гот и да живея добре". Кой прав и кой крив, зависи от коя страна на макарона гледаш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
nobel
преди 11 години
Да си представим профила на самоубиеца. Най-вероятно човекът е останал без работа, щом е спрял да си плаща вноските. При което банката идва и му прибира и апартаментчето, като често се оказва, че стойността на жилището не покрива ипотеката и той продължава да дължи пари за нещо, което вече не притежава. Вие чули ли сте някога банката да е върнала на някого част от парите по ипотеката, защото жилището е било до голяма степен изплатено? Но банката, БАНКАТА, тя не трябва никога да губи. Представяте ли си какво им е на горките испански банкерчета като са се сдобили с толкова много имоти, на които сега трябва да се плащат и данъци! Сигурно обмислят проектозакон за забрана на смоубийствата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
kreditkiller
преди 11 години
Виж сега, ако човека е имал 10% участие и 90% финансиране от банката, тогава може прав си, но едва ли случая е подобен. По скоро си мисля, че риба се лови най-лесно в мътни води, а сега водата е най-мътна и още едно отнето жилище, на кой ще му направи впечатление. Някой е решил да удари набързо бонуса, като отнеме почти изплатено жилище. А що се отнася до Испания, там нещата стоят така 800 000 жилища в частни селища пустеят, защото са опаковани с кредитни "Унструменти" и се сменят собствениците на финансовите пазари за да се отчитат големи кухи печалби. Има и едни условие - Тези дето си подмятат горещата топка за нищо на света не бива да губят :)Не всички са като теб, но за повечето хора покупката на жилище е най-важното нещо в живота им. Това ще могат да оставят на децата си иначе нищо, а само лишения за вятъра. Ето това хората не могат да преживеят, като осъзнаят как работи финансовата система и се отчайват и прибягват до крайни действие, поне тези с по-лабилна психика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 11 години
"И на теб да дойде някой да ти отнеме труда на живота ти и да останеш без пари..." - Ако труда на живота ми се окаже просто един кредит, наистина бих се гръмнал. Само, че напук на всичко българите явно оцеляват наравно с ***, въпреки че ни мачкат отвсякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Точно от тебе не очаквах такъв коментар. Жилищата които им отнемат НЕ са техни защото са ипотекирани. Тука важи една житейска истина: "Га ядаха кифтета ни риваха" обаче когато кредита трябва да се плаща: "държавата да помага". Ама така ще е, не аз дадох такива сили,правомощия и протекции на банките. Банките винаги са 100% опазени. Нека на запад малко да поемат от "лекарството", което инжектират на изток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още