IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Истанбул най-добрият град за инвестиции в имоти в Европа

Лондон и Мюнхен допълват топ 3, а Дъблин и Атина се нареждат последни в класация на предпочитанията на инвеститори и мениджъри

11:24 | 04.02.11 г.
<p>Истанбул. <i>Снимка: flickr, лиценз: </i><a href="http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/" target="_blank"><i>Creative Commons</i></a></p>

Истанбул. Снимка: flickr, лиценз: Creative Commons

Истанбул е най-доброто място в Европа за покупката или изграждането на имоти благодарение на икономическия ръст на Турция на фона на спад в голяма част от региона, сочи проучване сред 600 експерти от сектора на недвижимите имоти на PricewaterhouseCoopers LLP, цитирано от Bloomberg.

Най-големият турски град се нарежда на първо място сред 27 европейски града по отношение на това къде има вероятност респондентите да реализират покупка на имот. През миналата година той беше на пето място. Истанбул е първи също като пазар с най-добри перспективи за строителство и втори след Мюнхен по отношение на възвръщаемост от съществуващи имоти.

Турската икономика нарасна с годишен темп от 5,5% през третото тримесечие на миналата година заради рекордно ниските лихви, които стимулираха потребителските разходи и инвестициите. Растящата икономика предлага възможности за повишаване на наемите и цените на имотите, за разлика от очакванията за бавно развитие в сектора в европейските икономики заради правителствените мерки за ограничаване на дълговете.

Истанбул „е един от малкото пазари, където инвеститорите остават уверени в града вместо в способността си да се противопоставят на общата тенденция чрез превъзхождащи инвестиционни умения“, посочват от PwC.

Трудностите при получаване на кредити за рефинансиране на дългове или за нови проекти продължават да се отразяват на сектора на имотите в Европа и инвестициите отиват към сградите с най-високо качество в градове, в които търсенето от страна на наематели се очаква да повиши наемните нива, сочи докладът.

Най-добри и най-лоши

Лондон и Мюнхен правят компания на Истанбул в топ три в класацията. Дъблин се представя най-слабо и в трите категории, а Атина е вторият най-слаб пазар, което отразява опасенията от растящите бюджетни дефицити в Ирландия и Гърция, които принудиха двете държави да приемат финансова помощ от ЕС и МВФ.

„Има широк консенсус, че малко положителни неща могат да се кажат за Дъблин или Атина“, пише в доклада, представен днес.

Респондентите изразяват „предпазлив оптимизъм“ относно Германия. Според проучване от миналия месец сред инвеститорите в непублични фондове за имоти на базираната в Амстердам Inrev Германия е техният фаворит заради икономическото възстановяване.

Берлин, Франкфурт и Хамбург също попадат наред с Мюнхен в топ 10 града за възвърщаемост от съществуващи сгради, придобивания и перспективи за развитие на нови проекти. Лондон е трети по отношение на представянето на наличните сгради и втори за сделки и ново строителство.

„Предвид това, че капиталите толкова силно избягват риска, градове като Лондон и Париж ще продължат да абсорбират инвестициите като единствените пазари, където търсенето от наематели ще остане силно“, казват от PwC.

Проучването е изготвено съвместно с Urban Land Institute, като са анкетирани най-големите европейски инвеститори в имоти, компании, брокери, мениджъри на активи, банки и анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още