IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианци и гърци търсят убежище на жилищния пазар в Берлин

Германската столица е сигурна и евтина алтернатива на Лондон и Париж за инвеститорите, които искат да вложат спестяванията си в имот

14:30 | 20.01.12 г.
<p>
	Изглед към Берлин. <em>Снимка: sikorskimariusz. Лиценз: <a href="http://creativecommons.org/" target="_blank"><strong>Creative Commons</strong></a></em></p>

Изглед към Берлин. Снимка: sikorskimariusz. Лиценз: Creative Commons

Подгонени от кризата в еврозоната и болезнените икономически мерки в родните си страни, граждани на Италия и Гърция, където икономическите и фискални проблеми са най-големи, търсят убежище за спестяванията си на пазара на имоти в столицата на най-силната икономика в региона - Берлин, пише Ройтерс.

"Чувствам се отговорен пред двете си деца и реших, че трябва да им оставя нещо", казва 61-годишният Рутилио де Вито, пенсиониран чиновник от съда в малкия град Авелино в Италия, който е решил да си купи апартамент в Берлин.

"Не говоря и думичка немски, а апартаментът е на 1 700 км от родния ми град, но трябва да се измъкнем от малкия си свят и да погледнем към по-широки хоризонти, ако искаме да оцелеем", допълва той.

Берлин е доста по-евтина алтернатива от водещите дестинации за покупка на имоти, като Лондон например, който е територия на по-богатите инвеститори. Според консултанската компания Scenari Immobiliari цените за качествен жилищен имот в германската столица през декември са варирали от 3 800 до 4 700 евро/кв.м, докато в Лондон цените са в интервала 9 700-16 000 евро, а в Париж - 8 000-11 900 евро.

Италиански пенсионери, лекари, филмови режисьори, архитекти, млади двойки и учители, както и семейства от средната класа в Гърция, търсят възможности да си купят жилище за до 150 000 евро, което е повече от достатъчно за апартамент с две стаи, посочват агенти от германската столица.

"Продажбите на жилищни имоти нараснаха значително през последните два месеца заради опасенията за евентуален фалит на Италия, новите данъци върху имотите и опасността от рецесия", коментира Федерико Рака, управител на Berlino Immobiliare, агенция за недвижими имоти в Берлин, чиито клиенти са основно италианци. Той работи и с французи, испанци, руснаци и клиенти от скандинавските държави, които до момента са най-активните чуждестранни купувачи в германската столица.

Последна актуализация: 12:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още