IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Велков: Вдигането на лихвите няма да счупи жилищния пазар

Оскъпяване на жилищните кредити ще намали динамиката при броя сделки с имоти, прогнозира председателят на FIABCI България

18:02 | 14.02.22 г.
<p>
	<em>Симка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Симка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Евентуалното вдигане на основните лихвени проценти от Европейската централна банка (ЕЦБ) и последващо оскъпяване на жилищните кредити ще намали динамиката при броя сделки с имоти, но няма да счупи жилищния пазар в България. Това прогнозира в предаването „ИмоТиТе“ на Bloomberg TV Bulgaria Иван Велков, председател на FIABCI България – българското поделение на Международната федерация за недвижими имоти.

„Вдигането на лихвите по жилищните кредити с половин процент влияе в посока няколко процента по-малко сделки с имоти в края на годината. Ако това се случи, ще има лека корекция и охлаждане на пазара, но влиянието няма да е драстично“, смята той.

Напоследък зачестяват коментарите, че ерата на евтините пари е към края си. Прогнозите са, че Европейската централна банка ще повиши основната лихва през четвъртото тримесечие на 2022 г. Изказване в тази посока преди дни направи Клаас Нот, председател на Централната банка на Нидерландия и член на управителния съвет на ЕЦБ.

Английската централна банка вече вдигна основните лихвени проценти два пъти. Федералният резерв на САЩ се очаква да предприеме първата стъпка през март, като прогнозите на големите инвестиционни банки са за поне четири повишения на основната лихва от Фед през тази година.

„За добро или лошо, действията на ЕЦБ достигат с голямо закъснение до жилищния сектор в България, което може да стигне година и половина“ след промяна на паричната политика, коментира Иван Велков.

От началото на 2008 г. до средата на 2009 г. банките в България увеличиха лихвите по жилищни кредити в левове – от средно 7,8-7,9% до 10,5% в края на периода. Затягането на достъпа до кредитиране беше един от основните фактори, които доведоха до срив на цените. По данни на Националния статистически институт от четвъртото тримесечие на 2008 г. до първото тримесечие на 2013 г. средните цени на жилищата в София са намалели с 42%.

„Съмнявам се, че същият сценарий ще се повтори сега и банките ще вдигнат лихвите с няколко процента. Още повече, че има конкуренция на финансовия пазар и кредити дават не само търговските банки“, смята Иван Велков.

Той е на мнение, че има голяма разлика с предишния период, тъй като сега кредитните институции са адекватни и промениха част от изискванията си, най-вече за процента самоучастие при закупуването на имот. 

Какъв е размерът на банкови ипотеки в България? Отговаря ли страната нина  стандартите за жилищно финансиране от банки? Кога ще се възстанови офис пазарът? Намериха ли моловете новата си роля? Върви ли в сектора на логистичните площи всичко „по мед и масло“?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „ИмоТиТе“ вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още