IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Избраха проекта за „българския Лувър“

Проектът на арх. Янко Апостолов е избран единодушно от 17-членното жури

15:43 | 17.09.10 г.
Избраха проекта за „българския Лувър“

Проектът на арх. Янко Апостолов за Съвременен музеен център в София е класиран на първо място в конкурса, организиран от Министерството на културата. Това съобщи днес пред репортери главният архитект на София Петър Диков, който беше председател на журито, цитиран от БТА.

По думите му проектът е избран единодушно от 17-членното жури, като комплексната му оценка е 82,94 точки. На второ място е проектът на арх. Багряна Тотева (79,86 т.), а на трето - на „Порш Концепт - архитектура, дизайн, проектиране“ ЕООД (79 т.).

В открития конкурс за музейния център, станал известен като „българския Лувър“, бяха представени 31 проекта, които скоро ще бъдат показани на изложба. Първоначално бяха закупени над 80 конкурсни документации от български и чуждестранни участници.

Най-важните критерии за оценка на журито са били два. Първият е проектът да е високопрофесионален и да отговаря на изискванията за такъв музеен комплекс, и то в центъра на столица на страна от ЕС, а вторият - да може да се осъществи в условия на криза, когато средствата на държавата са ограничени, обясни председателят на журито.

Предстои юридическият отдел на министерството да провери дали класираните архитекти отговарят на условията за участие в конкурса според регламента. След това ще има преговори за възлагане на проекта съгласно Закона за обществените поръчки, като основната тема ще е сумата за осъществяването му. Ако не се постигне споразумение с класирания на първо място, се преговаря със следващия и т.н.

Надявам се проектните суми да паднат доста след търга, който ще организира Министерството на културата, посочи Диков. Първоначално обявената прогнозна стойност е 25-30 млн. лв., припомни той в отговор на въпрос.

Министерството вече е вложило близо 200 хил. лева за предстроителна подготовка на обекта.

Очаква се до месец процедурата да завърши.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още