IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата в Гърция са поевтинели с 4,1% през третото тримесечие

Намаляват и сделките с недвижими имоти, показват данни на централната банка на страната

15:17 | 11.11.11 г.
Жилищата в Гърция са поевтинели с 4,1% през третото тримесечие

Цените на жилищата в Гърция са паднали с 4,1% през третото тримесечие в сравнение със същия период на миналата година заради по-слабото търсене, пише BusinessWeek.

В столицата Атина е отчетен спад на цените от 4,3%, а в Солун, втория по големина град в страната, понижението е с 6,7%, показват данни на централната банка на страната.

Цените на жилищата, построени преди повече от пет години, са се понижили с 4,7% за периода на годишна база, а при по-новите имоти намалението е с 3%.

Броят на сделките с недвижими имоти, включващи кредитиране от финансови институции, е намалял до 9 124 за третото тримесечие в сравнение с 11 710 през предходните три месеца. На годишна основа намалението на броя на сделките е 42%.

По-строгите мерки за финансови икономии, за които правителството успя се споразумя в замяна на спасителни заеми от Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ), задълбочиха рецесията в страната и доведоха до по-висока безработица. В последните си прогнози Европейската комисия заяви, че през тази година гръцката икономика ще се свие с 5,5%, след отрицателния растеж от 3,5%, регистриран миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още