IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар – ахилесовата пета на американската икономика

Като „замиращ" определи жилищния пазар в САЩ президентът на клона на Фед в Бостън Ерик Розенгрен

15:39 | 17.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Жилищният пазар – ахилесовата пета на американската икономика

Жилищният пазар в САЩ обикновено е водещ фактор за възстановяването на икономиката, но този път той всъщност препятства икономическото възстановяване.

По време на своя реч миналата седмица президентът на клона на Фед в Бостън Ерик Розенгрен нарече жилищния пазар „замиращ“, пише MarketWatch.

„Не очаквам жилищата да предоставят толкова подкрепа за това възстановяване, както при предишните“, казва той.

Ейвъри Шенфелд, старши икономист във финансовата компания CIBC World Markets, е дори още по-песимистичен в своята позиция. Той е на мнение, че слабият жилищен пазар всъщност ще се окаже в тежест на потреблението през втората половина на годината.

Според него икономическият ръст в страната през 2011 г. ще бъде около 2,6%, тъй като потребителите ще бъдат принудени да са предпазливи поради понижаващите се цени на жилищните имоти.

Специалисти от Naroff Economic Advisers смятат, че 2011 г. ще бъде година на преход за жилищния пазар, като той няма да отчете особено раздвижване.

Въпреки че в някои региони се забелязва известна стабилизация на жилищното строителство, все още няма признаци на възстановяване.

По думите на Джоуел Нароф, президент на Naroff Economic Advisers, строителството е слабо, тъй като кризата с принудителните отнемания на имоти е засегнала в най-голяма степен онези региони, в които строителството е традиционно силно. Това не позволява на строителите да стартират нови проекти.

Според анкета на MarketWatch сред водещи икономисти жилищните продажби през декември ще отчетат годишен ръст от 3,2%. През ноември продажбите се повишиха с 5,6%.

Наред с данните за жилищния пазар икономистите ще следят отблизо и последните данни за новите молби за помощи при безработица, след като миналата седмица молбите скочиха с 35 хил. до 445 хил., или тяхното най-високо ниво от близо два месеца.

Анализатори смятат, че този ръст може да се дължи на „технически фактори“, като ще бъдат необходими още няколко седмици, преди да бъдат направени каквито и да било изводи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още