IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в Гърция още не е намерил дъното

И цените, и търсенето на жилища в южната ни съседка продължават главоломно да намаляват

09:43 | 30.11.12 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Жилищният пазар в Гърция още не е намерил дъното

Мерките за икономии в Гърция удариха сериозно потребителските разходи и строителния сектор. В последните 5 г. жилищното строителство в страната регистрира спад от над 80%.

С напредъка на кризата гърците спряха да купуват нови жилища, а строителните фирми, които не фалираха, изчакват по-добри времена и възстановяване на търсенето, пише онлайн изданието greekreperter.com.

Дори гърците, които имат възможност да инвестират в ново жилище, избягват да го правят заради почти двойния ръст на имуществените данъци в последните години.

Данните за третото тримесечие на гръцката централна банка и на Alpha Bank показват, че кризата на жилищния пазар в страната се задълбочава, след като управляващите приеха нов мащабен пакет от икономии, който ще се изпълнява през следващите 2 години.

Статистиката на Alpha Bank сочи, че до края на тази година ще бъдат построени само 20 хил. нови жилища. През първото полугодие са били завършени 12 622 жилища. За сравнение през 2007 г., преди пазарът да изпадне в колапс, са били построени близо 104 хил. нови жилища.

Данните на централната банка показват, че цените продължават главоломния спад. През третото тримесечие е регистрирано понижение от близо 12 на сто на годишна база при 9,3% през първите три месеца на годината и 10,2% през второто тримесечие.

Цените на новопостроените жилища падат много по-бързо, отколкото на старите, сочи още статистиката, като най-засегнати от негативните тенденции са Атина и Солун. В пъти по-малко са и новоотпуснатите кредити за покупка на жилище.

Ако данъците върху имуществото в Гърция продължат да се повишават, търсенето ще намалее още повече, а строителството ще продължи да се свива. Така намаляват и надеждите за скорошно възстановяване на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Груююююююююю сега е момента да си купиш гръцка къщичка и да се местиш при любимия тарикатски народ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Как ще са лошо нещо данъците?! Плащаш си и след това с умиление наблюдаваш за какви дивотии се харчат парите ти. И как се харчат за неща, за които самиа ти никога не би ги похарчил. Какво да се прави - гърците никога не са обичали да плащат данъци. Но сега, когато им намаляват доходите, но пък за сметка на това им вдигат данъците най-вероятно е да заобичат. Сигурно ще се втурнат на спринт до гишетата и ще се избиват кой пръв да плати и повече да даде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
sillyboy
преди 11 години
Маляците ще разберът че данъците не са лошо нещо.Лошо е когато не си далновиден и не ги въвеждаш когато беше подходящият момент.Ето защо ще се въведът в на-й лошият момент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още