IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар във Великобритания забавя ръста си

След въведените данъчни промени все повече хора с ниски доходи могат да си позволят покупката на нов дом

13:07 | 04.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Все повече хора във Великобритания си позволяват да инвестират в строителство на нов дом или теглене на ипотека. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Все повече хора във Великобритания си позволяват да инвестират в строителство на нов дом или теглене на ипотека. Снимка: архив, Ройтерс

Ръстът в цените на жилищата във Великобритания се поуспокои през последния месец, след като се понижи и търсенето. Очаква се тази тенденция за охлаждане на пазара да се запази и в началото на 2015 г. Това прогнозират от ипотечния кредитор Halifax, цитирани от агенция Bloomberg.

От началото на годината до ноември цените са се увеличили с 8,2 на сто, а допреди месец повишението бе с около 8,8%. Това е и четвърти последователен месец на забавяне, обявиха от ипотечния кредитор. Според данните им цените са се повишили минимално – с 0,4 процента през ноември.

Изместването на интереса на купувачите от жилищата, комбинирано с възстановяването на строителството на частните къщи, доведе до балансиране в търсенето и предлагането, обяснява Мартин Елис, който е анализатор на жилищния пазар от Halifax.

И докато търсенето се повишава заради подобряващата се икономическа среда, от компанията очакват и по-нататъшни промени при ръста на цените на жилищата през следващата година.

Данните на Английската централна банка (АЦБ) от тази седмица показват, че одобрените ипотеки са спаднали през октомври до най-ниските си нива за тази година след като се успокои и търсенето на жилища на Острова.

Пониженото търсене се дължи и на подобряващото се финансово състояние на домакинствата, след като финансовият министър Джордж Озбърн промени данъците при покупка на жилище. По този начин се очаква да се стимулира покупката на нов дом от семейства с ниски и средни приходи.

Действията бяха одобрени от Halifax, като според тях това ще насърчи раздвижването на пазара за имоти. Причината е, че разходите за прехвърляне на жилището при покупко-продажба ще бъдат много по-малки и хората ще си го позволяват.
Докладът на Halifax е последният от поредицата, който показва, че британският пазар на имоти е загубил набраната инерция. Данните за забавянето в ръста бяха потвърдени през миналата седмица и от ипотечния кредитор Nationwide.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още