IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да успеем с оферта много по-ниска от цената „предлага“ при покупка на имот?

Търпението и подготовката са от решаващо значение, но начинът, по който представяме офертата също може да изиграе решаваща роля, смятат специалисти

15:28 | 23.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Как да успеем с оферта много по-ниска от цената „предлага“ при покупка на имот?

Как да направим оферта за цена, която е значително по-ниска от първоначално предложената при покупка на недвижим имот, независимо дали действаме от свое име като купувач или сме брокер?

Този въпрос занимава експертите от специализирания сайт StreetEasy, цитирани от Business Insider.

Под „значително по-ниска“ се има предвид 20% и повече в сравнение с офертната цена.

Тези оферти не са от „най-любимите“ за продавачите, но начинът, по който се представят аргументите и условията на понижената оферта, може да имат решаващо значение за нейния успех, пише изданието.

Коментаторите от сайта правят разграничение между оферти, които представляват значително понижение в сравнение с първоначално обявената цена, както и такива, които са много по-ниски от справедливата стойност на имота в конкретния момент.

И в двата случая изводът е, че подготовката преди подаване на офертата е от изключително важно значение.

Изданието посочва, че най-добре е интересът да бъде изразен в писмена форма към брокера на продавача и самия продавач. Кандидатът за имота трябва да декларира, че е сериозен купувач, който има желание и възможност за покупка и е готов веднага да пристъпи към сделка.

В идеалния случай той разполага с цялата сума за имота.

Не поставяйте продавача под натиск, за да може да има време да приеме и осмисли предложението, съветват специалисти.

Има значение също и дали първоначално исканата цена за имота е значително над пазарната и дали имотът е стоял по-дълго на пазара. Ако предполагате още в началото, че имотът няма да бъде продаден на първоначалната офертна цена, вашата оферта ще има по-голям шанс за успех ако проявите търпение.

Търпението е важен фактор в целия процес поради различни причини. Някои оприличават процеса, през който продавачът преминава, докато асимилира по-ниската контраоферта, на „петте фази на скръбта“. Аналогията е с теорията на психиатъра д-р Елизабет Кюблер-Рос, спорд която скръбта преминава през различни стъпки от „отрицание“ до „приемане“.

След подаването на офертата купувачът е добре да изчака известно време преди следващата стъпка. В зависимост от реакцията на отсрещната страна (или липсата на такава) кандидатът може да вземе предвид възможността за леко повишение на офертата, като тук е добре да се постави и времево ограничние. Отново е добре да се изложи доказателство (с конкретни периоди), че сделката може да бъде затворена бързо. Напр: „Сделката ще може да бъде затворена след Х дни; оформянето на документите ще отнеме Y дни“ и т. н.

Добра идея е да се представи офертна цена в диапазон „от... до...“ за цената, която сме готови да платим. Диапазонът отваря разговор, а разговорът може да доведе до сделка, пише изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още