IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как строителството в Турция води до нарушаване на човешките права

Плановете за реконструкция на централен квартал в Истанбул налагат масови изселвания на хора

08:41 | 01.02.12 г. 4
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Турската икономика процъфтява, до голяма степен благодарение на бурните строителни дейности в най-големия град в страната - Истанбул, пише Voice of America. С помощта на чуждестранни инвеститори властите в мегаполиса предприемат масивни реконструкции. В същото време обаче нарастват и опасенията, че правата на гражданите са станали жертва на тези проекти.

Като част от дейностите по реконструиране в квартал Тарлабашъ в центъра на Истанбул масово се събарят къщи. По-голямата част от хилядите жители на квартала са изселени, дори и да са били собственици на жилищата си.

Такъв е примерът с Мехмет Тас, чиито деца са израснали и учат в квартала. Тас, също като много други в Тарлабасъ, е получил предложение да се премести в държавно жилища на 40 км от сегашното му жилище. Той обаче твърди, че ако се премести, ще загуби работата си, защото не може да си позволи да покрива разходите за транспорт.

В края на миналата седмица стотици хора се събраха на площад Таксим, за да протестират срещу плановете на местните власти за реконструкция. Въпреки централното си местоположение квартал Тарлабашъ е един от най-бедните в града. Той се руши, но заради евтините жилища той е дом на някои от най-уязвимите слоеве на обществото.

Масовото изселване на жителите му е обект на все по-сериозни критики. Андрю Гарднър от Amnesty International неотдавна публикува доклад, в който строго осъди проекта. "Тарлабашъ е един от най-крещящите примери за начина, по който се извършва градското реконструиране, което води до изселване на хора, без да се осигури адекватна алтернатива за тяхното настаняване", казва той.

Местният кмет Мусбах Демирджан обаче не е съгласен с подобни критики. Според него проектът е в полза както на града като цяло, така и на жителите на квартала. Той твърди, че повечето от 278-те сгради, които са в процес на събаряне, са негодни за обитаване. Разказва за съвсем пресен случай, при който една сграда изгоряла, защото била твърде стара и опасна. Постройките създават опасност от пожари и дори от срутване при проливни дъждове, допълва кметът, като посочва, че в замяна на сегашните си жилища обитателите на Тарлабашъ ще получат безопасни и нови домове.

Повечето от тези нови домове обаче са разположени далеч в покрайнините на града. Критиците твърдят, че хората, които приемат предложението на местните власти, неизменно губят работата си.

Професор Ив Кабан от катедрата за строително планиране към University College London изследва процеса на реконструкция, който протича в Истанбул. Той посочва предишна подобна инициатива, която потвърждава ширещите се опасения.

"360 семейства бяха изселени на 60 км", казва Кабан. "Знаете ли колко от тези 360 семейства все още са в блоковете? Две. Всички останали просто се скитат из града, бездомни“, допълва Кабан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 4
Sakamano
преди 12 години
Някой виждал ли е въпросните сгради, че се изказвате толкова категорично? Може да са като онзи *** блок в Ямбол. Щом са преценили че са опасни, трябва да ги съборят и точка. Това няма нищо общо с граждански права и частна собственост. Така се прави не само в Турция, но и във всяка европейска държава. Плюс това, Истамбул е в силно земетръсна зона, по-добре да изселят хората сега, отколкото после да ги вадят от отломките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Абе частната собственост не беше ли неприкосновена? И какво ще се построи на мястото на съборените сгради - само бизнес паркове ли? Жилищни сгради няма ли да има?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
dean.jordanov
преди 12 години
Ще се сезират колкото се сезират за потъпкването на правата на човека във фабриките в Китай. Интереса клати феса. Турция е галеник на Майка Америка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 0
Ogibogi
преди 12 години
Да те изгонят от къщи е равносилно на смяна на име! И те имат същите подходи, ЕС и ООН трябва да се съзират за тая бруталност и геноцид !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още