Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Какво е бъдещето на днешните магазини?

Онлайн търговията ще се удвои до 10% от продажбите на световните търговци до две години

Интернет търговията промени коренно начина, по който общуваме, правим бизнес и пазаруваме.

Големите международни търговски вериги дълго гледаха тези промени с недоверие и ги смятаха по-скоро за заплаха за техния традиционен бизнес модел, залагащ основно на физическите магазини.

Последните години обаче донесоха значителен обрат в това отношение и днес по-голямата част от търговците залагат на стратегия за развитие, основана на множество канали за търговия (multichannel retailing).

Това са част от заключенията на ново проучване на CBRE, проведено сред 50 водещи световни търговци, включващи 32 хил. търговски обекта. 

Още по темата

Според него въпреки че търговците започват да гледат все по-сериозно на новите технологии като модел за продажба и развитие, инвестициите в разширяване на настоящата им мрежа от магазини остават основен приоритет.

Днес 70% от тях се смятат за традиционни търговци, залагащи на физическите магазини. Въпреки това до две години общо 63% от тях ще са превърнали бизнесите си в изцяло интегрирани мултиканални търговски платформи, включващи онлайн и мобилно пазаруване.

Средно търговците казват, че онлайн продажбите им днес представляват 5% от общия обем. Те обаче смятат, че до две години този дял ще се удвои.

Социалните мрежи и инвестициите в мобилно пазаруване все още представляват второстепенни приоритети за тях. Въпреки това 77% от търговците планират да подсилят своите многоканални платформи чрез мобилни приложения и мобилни сайтове през следващите две години.

За същия период 72% от веригите планират да оперират същия или по-голям брой магазини на своите национални пазари.

Общо 60% от тях ще се нуждаят от нови площи в рамките на своята глобална търговска мрежа в резултат на новите многоканални стратегии.

Онлайн търговията като част от бизнес модела на търговците се очаква да расте с по-бързи темпове в сравнение с експанзията на мрежите на веригите, въпреки това търговците планират да повишат своето присъствие и в двете посоки.

Интернет търговията се очаква да играе значително по-голяма роля в сравнение с настоящия момент на развиващите се пазари, включително Централна и Източна Европа, Тихоокеанския регион и Близкия Изток.

По статията работиха: Ангел Милев, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
П. Бандилов: Цените на имотите растат, защото кредитите стават все по-достъпни