IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Катар ще вложи 170 млрд. долара за Мондиал 2022

Емирството ще инвестира 45 млрд. долара в изграждането на изцяло нов град, наречен Лусайл

11:57 | 12.09.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>Getty Images/ Guliver</em></p>

Снимка: Getty Images/ Guliver

Емирство Катар планира да вложи между 160 и 170 млрд. долара (119 млрд. евро) в организацията на Световното първенство по футбол през 2022 г., предаде Ройтерс.

Сметката обаче може и да е доста по-висока, след като на инвестиционна среща в Мюнхен бе обявено, че 120 млрд. евро ще бъдат изразходвани само за стадионите и съпътстващите спортни съоръжения, а други 35 млрд. евро може да идат за транспортната инфраструктура.

Според информация на местната футболна асоциация 77 млрд. долара може да бъдат вложени в строежа на жилища и магазини, а 45 млрд. долара ще бъдат инвестирани в изграждането на един изцяло нов град, наречен Лусайл, за 200 хил. жители, който ще заобикаля стадиона домакин на мача на откриването и финала в столицата Доха.

„Цари настроение като при треската за злато", казва д-р Никола Ритер, германски съветник на юридическата кантора CMS Hasche Sigle, която съветва германски и международни инвеститори в големи строителни проекти.

Голяма част от средствата ще бъдат вложени в развитието на инфраструктурата. Домакините обещаха да построят метро в Доха и национална железопътна мрежа за първенството.

Емирството вероятно ще трябва да модернизира и разшири новото международно летище в Доха и да изгради ново пристанище в столицата, където някои от туристите ще бъдат настанени в круизни кораби.

Освен това се планира и строежът на нови поне 130 хотела към настоящите 100, за да бъде постигнато минималното изискване на ФИФА за наличие на хотелски стаи.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Батя
преди 12 години
И какво ще се прави всичко това новопостоено след Световното, което е мах 1 месец. Само за това време не може да се избие инвестицията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още