Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Китайските строителни фирми се подсигуряват чрез парични буфери

Компаниите искат да се предпазят от евентуално свиване на кредитирането и пореден кръг мерки за ограничаване на спекулациите в имотния сектор

Най-големите строителни фирми в Китай разполагат със средства в брой в размер на 25 млрд. долара, които трупат в очакване на евентуално свиване на кредитирането и пореден кръг мерки за ограничаване на спекулациите в имотния сектор, пише Reuters.

Фирмите, включително Shimao Property Holdings Ltd. и Greentown China Holdings Ltd., са набрали над 16 млрд. долара под формата на облигации в чужбина и заеми през първите осем месеца на 2013 г. Сумата е с 36% над нивата, отчетени за цялата 2012 г. Те обаче са по-предпазливи в инвестициите си, като държат по-голямата част от тези пари в балансите си.

Имотният сектор в Китай е един от стълбовете на икономическия растеж, като през първата половина на тази година на него се падат 15% от БВП. По последни данни цените на новите жилища през август са се увеличили с най-бързото си темпо от две и половина години насам, което е още едно оправдание за държавните мерки за охлаждане на пазара.

Reuters анализира финансовите резултати за второто тримесечие на 76 китайски строителни фирми. При всички тях е налице увеличение на краткосрочните инвестиции, но плановете им за капиталови разходи са по-консервативни. Очаква се общите им разходи да паднат с 11% през следващите 12 месеца за разлика от компаниите от бранша в Азиатско-тихоокеанския регион като цяло, чиито капиталови разходи се очаква да се повишат със 6,6%.

Една от причините за ограничаването на капиталовите разходи на китайските строителни компании са очакванията Федералният резерв на САЩ да свие покупките на облигации. Тези прогнози водят до увеличение на лихвените проценти в глобален мащаб. В същото време Пекин отново активизира усилията си за охлаждане на пазара на имоти, което би могло да свие търсенето. В тази ситуация някои по-малки фирми от строителния бранш могат да фалират, което би наводнило пазара с евтини имоти.

"Строителите търсят начини да са по-гъвкави и ликвидни в резултат на несигурността на капиталовия пазар, сектора и местната кредитна политика. Банките ще продължат да са благосклонни към големите играчи, но строителните фирми осъзнават колко е важно да имат буфери", коментира Рагхав Бхандари от CreditSights.

По-малките фирми, изпитващи недостиг на средства, са изкушаваща мишена за някои от по-заможните големи играчи. По данни на Thomson Reuters през тази година в Китай са обявени сливания и придобивания за 14,9 млрд. долара в сравнение с 14,7 млрд. долара за цялата 2012 г. Експерти прогнозират, че темпото на консолидация в китайския имотен сектор ще се засили, подобно на случилото се в банковия сектор, тъй като пазарът в момента е твърде фрагментиран.

По статията работиха: Цветина Борисова, редактор Петър Нейков
Още по темата: Новини

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
П. Бандилов: Цените на имотите растат, защото кредитите стават все по-достъпни