IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Консултанти очакват повишен брой сделки с имоти в София

Подобрение в строителната активност в столицата не се очаква до края на 2012

12:48 | 20.09.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Консултанти очакват повишен брой сделки с имоти в София

Броят на сделките с имоти в София може да се повиши занапред, движен от понижените цени и подобрени лихвените нива, сочи нов доклад, с който Investor.bg разполага.

По информацията за първото полугодие на консултантската компания MBL|CBRE предлгането на жилищни имоти в столицата, както и в останалата част на страната, се понижава. Броят на новоизградените имоти се очаква да се понижи още повече предвид спада в издадените разрешителни за строеж и началното строителство.

Същевременно, при положение, че сегашното търсене и жилищното финансиране се запазят, спадът в продажните цени може да се очаква да се забави през следващите тримесечия.

От компанията напомнят, че след ръста на лихвите по ипотечните кредити в началото на годината, те са се понижили до 7,65% за заеми в евро през месец май. 

Наред с това данни на Агенция по вписванията сочат, че през 2011 г. броят на сделките у нас е отчел първия си ръст от 2007 г. насам.

Общият брой за страната е достигнал 222 733, което е с 22% повече в сравнение с предходната година. Варна е отчела ръст от 39%, а Бургас – от 34%.

Търсене

Повишеното търсене е и една от причините Бургас да е лидер по отношение на началното строителство у нас към началото на 2012 г. със 79 нови сгради. Това е с 41% повече от София, се казва в доклада.

София изостава и по брой сделки, като столицата е един от градовете, отчели спад през 2011 г., когато броят на продажбите на имоти в София се е понижил с 5,5%

Търсенето в момента се диктува основно от понижените цени и продажбите на ипотекирани имоти на затруднени собственици. Банките, финансирали закупуването на въпросните имоти, не са склонни да ги отнемат и да ги управляват и предпочитат да ги предложат за продан на понижени цени. В някои случаи тези „отстъпки“ в цената достигат 20%. В такива случаи кредиторите са способни да си осигурят капитал без да отчитат загуба, тъй като ипотеките обикновено покриват до 80% от стойността на имоти, сочат данни на MBL.

Интересът към покупка на жилище без разрешително за ползване или на груб строеж е силно ограничено, тъй като купувачите предпочитат имоти, които се предлагат в пакет с бонус, като безплатни довършителни работи, гараж или паркомясто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
ale1
преди 11 години
когато Нещо се напише публично - то се случва -----вече е правено през 2008 , сега се коригира в обратната посокакойто не е съгласен с написаното - има право........да не е съгласен .......но..."пикала гарга в морето и отлетяла"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Който може да не продава, да задържи още малко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 11 години
Възможно е тези нива на цените да са някакво дъно, но голям ентусиазъм за покупки не вярвам да има за момента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
naso_fr
преди 11 години
Данните от Агенцията по вписванията са за сделки с имоти, а статията като цяло говори за жилищни имоти. Така читателят се подвежда, защото единствената цифра в статията за реален обем сделки не е по темата.Реално и лихвите по кредитите не са паднали много, а и да са паднали няма гаранция че след 2 години няма да си ги дигнат.А сделките с жилищни имоти (и да ги има) са основно от неплатежоспособни луде, които ще свалят цените още доста, независимо дали се продава от собственика или банката.Предстои и да видим банките колко ще свалят лихвите по кредитите, след като по депозитите се очаква да паднат доста скоро.Така че по леко с мокрите сънища на "Консултанти" и прочие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 11 години
Покойник вдига ли се!!!!!!!!!!!!!!??????????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
aikmana
преди 11 години
"Броят на сделките с имоти в София може да се повиши занапред, движен от понижените цени и подобрени лихвените нива, сочи нов доклад, с който Investor.bg разполага."Верно ли бе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още