IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитори намаляват маржовете си в битка за клиенти във Великобритания

В момента повече от 200 компании предлагат заеми за бизнес имоти, а инвеститорите търсят къде да вложат средствата си

18:36 | 15.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Бизнес имотите във Великобритания са донесли 20% обща възвръщаемост на собствениците си в последните 12 месеца. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Бизнес имотите във Великобритания са донесли 20% обща възвръщаемост на собствениците си в последните 12 месеца. Снимка: архив Ройтерс

Британските кредитори, които вече шест години се възстановяват от кризата с лоши заеми, отпуснати за бизнес имоти, решиха, че е време да предложат по-изгодни оферти за сектора. Банки, застрахователи и дългови фондове са намалили маржовете си за кредити, обезпечени с най-добрите офис сгради и молове, до 1,25%. Това е най-ниското ниво от 2008 г. насам, сочат данните на  Cushman & Wakefield, цитирани от Bloomberg.

В момента заемодателите се борят на пазар, където кредитните институции стават все повече, а инвеститорите имат много свободен капитал.

Това стимулира конкурентоспособността, обяснява Дейвид Пейн, ръководител на световния фонд за недвижими имоти Standard Life Investments. В момента има много играчи на пазара и маржовете се свиват значително в последните три до шест месеца, пояснява той.

Нови заемодатели се появиха на пазара на бизнес площи във Великобритания в началото на кризата, когато банките се бореха със загуби и отписвания на активи. В момента повече от 200 компании предлагат заеми за покупка на имоти във Великобритания или планират да започнат такава дейност. Толкова много заемодатели не е имало на Острова в последните две десетилетия, сочат данните на Savills. Резултатът от това е, че в момента се предлага кредитиране за 75 млрд. британски лири, а търсенето е за 40 млрд. лири по оценка на брокерите.

Инвеститорите търсят къде да вложат средствата си, преди да вземат нов дълг, обяснява и Ема Хюпфъл, съосновател на компанията за ипотеки  Laxfield Capital, базирана в Лондон. Те са склонни да приемат и по-големи нива на кредитиране след уроците от финансовата криза и срива в цените на бизнес имотите впоследствие.

Институционалните кредитополучатели в частност изцяло промениха своя подход към заемите след кризата, добави тя.

Кредиторите са намалили маржовете си при най-качествените и доходоносни имоти в Лондон до средно 1,25% през третото тримесечие на годината, докато нивата за шестмесечието бяха 1,5 на сто, изчисляват от Cushman & Wakefield. Това е най-ниското им ниво от 2008 г. насам на базата на съотношение заем към стойност от 50%. Средната стойност на маржовете при заемите, обезпечени с офис сгради във Великобритания, се понижи до 227 базисни точки, като преди две години индикаторът бе на нива от 335 точки, сочат данните и на De Montfort University.

Вече има и признаци, че по-евтините кредити започват да привличат клиентите. През първата половина на годината бяха сключени заеми за 19,6 млрд. лири, които са за нови жилища и рефинансиране. За същия период на 2013 г. кредитите са били за 13,4 млрд. лири.

Кредитирането на бизнес имоти ще бъде и най-големият фактор, който ще влияе на финансирането през последното тримесечие, смятат и от Английската централна банка.

Някои от фирмите, които са рефинансирали заемите си в периода 2009-2011 г., сега отново търсят кредитиране.

Бизнес имоти във Великобритания донесоха обща възвръщаемост на собствениците си от 20% в последните 12 месеца до ноември. Година по-рано възвръщаемостта бе 8,7 на сто, сочат данните на Investment Property Databank. Общата възвръщаемост е комбинация от приходите от наеми и промяната в стойността на имотите.

Покупателната способност се поддържа все още и от подобряващия се достъп до финансиране, заедно с голямата конкуренция сред заемодателите, което води до поддържане на маржовете на ниски нива, смятат от Cushman & Wakefield.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още