IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крият ли рискове инвестициите в имоти в Скандинавските страни?

Цените на жилищата в региона са стигнали опасно високи равнища, предупреждават анализатори

08:46 | 18.01.12 г.
Крият ли рискове инвестициите в имоти в Скандинавските страни?

Инвеститорите в облигации и валута се насочват към Скандинавските страни в опит да избягат от дълговата криза в еврозоната, пише Bloomberg. Възможно е обаче да им се наложи да преосмислят намеренията си, тъй като рискът от балони може да донесе загуби в Норвегия и Швеция.

Схващането, че скандинавският регион е сигурно убежище, всъщност е погрешно, смята Дейвид Дедуш, стратег от Societe Generale в Париж. "Съществува риск на определен етап да настъпи събитие на местно равнище, което да изтласка всеки инвеститор от пазара. Доста е опасно", предупреждава експертът.

Рисковете не са отразени на пазарите на облигации и валути в страните от региона. Швеция плаща по-ниска лихва от Германия по 10-годишните облигации, а доходността от норвежките държавни облигации падна до рекордно ниска стойност миналата седмица, като се приближи до тази на най-голямата икономика в еврозоната.

И все пак според Робърт Шилер, един от създателите на индекса за цените на жилищата S&P/Shiller, и в Швеция, и в Норвегия има риск от имотни балони. Той предупреждава, че политиците трябва да предприемат по-сериозни мерки за защита на техните пазари на кредити и имоти от дисбаланс.

В Дания, където балонът на недвижимите имоти се спука през 2007 г., е възможно допълнително понижение на цените на жилищата, допълва Шилер.

„Политиците трябва да започнат да се притесняват сега, защото когато цените на жилищата стигнат толкова високи нива, значи има проблем", категоричен е той.

По данни на Централната банка в Норвегия дългът на местните домакинства ще достигне 204% от разполагаемите доходи през тази година, което е рекордно високо равнище от поне 1988 г. насам.

От 2001 г. до 2010 г. цените на жилищата в страната са се удвоили, а през миналия месец те скочиха с 8,5% на годишна база, показват резултатите от проучване на норвежката Асоциация на брокерите на недвижими имоти.

МВФ предупреди през юни, че жилищата в Швеция "изглеждат надценени, като са възможни трайни понижения на цените". През последните 15 г. жилищата в страната поскъпнаха почти тройно. През последното тримесечие на 2011 г. обаче цените на жилищата в Швеция паднаха с 2% от рекордното си равнище през предходния тримесечен период.

Според шведския министър на жилищното строителство Стефан Атефал бумът вероятно се дължи на недостатъчното предлагане на пазара на имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още