IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата при имотите стана лична за бившия финансов министър на САЩ Хенри Полсън

Полсън загуби 1 млн. долара от продажбата на своя имот във Вашингтон

17:25 | 03.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Кризата при имотите стана лична за бившия финансов министър на САЩ Хенри Полсън

Малцина знаят по-добре как кризата в американската икономика засегна цените на имотите от бившия финансов министър на САЩ Хенри Полсън.

Като един от топ икономическите съветници на бившия президент Джордж Буш, Полсън изигра водеща роля в борбата със спада на жилищния пазар в САЩ и последвалата остра финансова криза, до която той доведе.

Миналата седмица обаче нещата преминаха на лична основа, пише Ройтерс.

Полсън продаде своето жилища с три спални в един от престижните квартали във Вашингтон на цена с близо  една трета по-ниска от първоначално исканата и с над 1 млн. долара по-малко, отколкото той бе платил за него преди повече от четири години.

Полсън продаде луксозната си вила в близост до Националната катедрала „Св. Петър и Павел“ на 21 декември за 3,25 млн. долара. През април Полсън бе обявил за продан имота за 4,6 млн. долара, като впоследствие бе намалил цената на 4,15 млн. долара.

Изданието цитира правителствени документи, според които той е купил имота през август 2006 г. за 4,3 млн. долара.

Полсън явно е повлечен от вълната от ценови спадове, която засегна множество продавачи в страната. Имотите обаче са силно зависими от локацията и Полсън бе засегнат много по-тежко в сравнение със своите съседи, пише изданието.

Стойността на неговия имот се понижи с 24,4% през периода, в който той беше собственик. В национален мащаб цените паднаха с 29,3% за същия период, сочат данни на CoreLogic. Според компанията Santa Ana обаче в неговия квартал понижението е едва 5,6%.

„Може всъщност финансовият министър да е платил прекалено много за своя дом“, коментира Ричард ДеКейзър, икономист в Parthenon Group.

Тази загуба обаче се очаква да не изиграе съществена роля върху личното богатство на Полсън, което към 2008 г. се оценяваше на около 700 млн. долара.

Преди да оглави финансовото министерство, Полсън беше шеф на Goldman Sachs.

Вероятно неговият имот е станал жертва на „проклятието на финансовото министерство“, пише изданието. Неговият наследник Тимъти Гайтнър не успя да продаде своя дом за 1,6 млн. долара в Ню Йорк и вместо това го отдаде под наем, след като встъпи в длъжност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още