IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лек спад в търсенето на имоти в Бургас, цените се качват с до 30%

Брокери в града коментираха последните тенденции на среща, организирана от Imoti.net

16:01 | 29.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>Imoti.net</em></p>

Снимка: Imoti.net

Около 6% спад в броя на сделките с имоти в Бургас и около 10% по-малко издадени разрешителни за ново строителство отчетоха над 50 представители на агенции за недвижими имоти на среща, организирана от сайта Imoti.net в морския град на 29 септември.

Тези данни обаче идват след период на много висок ръст през последните години и не са индикация за рязка промяна в тенденциите на пазара, уточни мениджърът на Imoti.net Снежана Стойчева. Анализите показват, че само София и Варна отбелязват ръст в сделките през последните 6 месеца, добави тя.

В същото време цените на жилищните имоти в Бургас са се увеличили с 25-30% през последното полугодие, а ваканционните имоти, към които интерес имат предимно купувачи от България, поддържат досегашните си ниски цени, обобщиха брокетите. Като много сериозен играч на пазара се очертават българите, които живеят в чубина – те инвестират засилено и в градски, и във ваканционни имоти.

По време на срещата браншът обсъди актуалните тенденции и ролята на технологиите за бизнеса, а главният архитект на община Бургас арх. Веселина Илиева коментира градоустройствените планове в региона и перспективите за развитие на града.

Към момента централната градска част на Бургас е напълно застроена, затова общината насочва усилия към разширяване на града, сподели арх. Илиева. Вече се оформят нови територии за разширение, като в квартал "Меден Рудник" вече има възможност за средно застрояване /до 15 м височина/ и в момента се изграждат 10 многофамилни сгради.

В "Крайморие" се променя предназначението на земеделските земи, които вече са пригодени за жилищно строителство. Подобни възможности се търсят и в малките квартали и населени места в покрайнините, като Горно и Долно Езерово, квартал "Черно море" и др. Арх. Илиева коментира още, че в Бургас има напълно изградена и модернизирана образователна инфраструктура, като целта е да се задържат младите хора.

Генерален партньор на Бизнес закуските на Imoti.net е Банка ДСК, с подкрепата на Мапекс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още