IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на наематели бави възстановяването на Световния търговски център

Третият небостъргач от комплекса е построен до 8-я етаж, защото още не се е намерил и един наемател, който да влезе в бъдещата офис кула

09:43 | 25.07.12 г.
<p>
	Забавянето на работата по възстановяването на Световния търговски център отразява стагнацията на пазара на офиси в Манхатън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Забавянето на работата по възстановяването на Световния търговски център отразява стагнацията на пазара на офиси в Манхатън. Снимка: Ройтерс

Възстановяването на Световния търговски център се проточи с години заради закъснение на строителите и спорове между проектантите, изпълнителите, местните власти и застрахователите.

Сега обаче новопостроените сгради се сблъскват с друг, много по-сериозен проблем – липсата на наематели, пише The Wall Street Journal.

Две от офис сградите са вече почти готови, но строителството на третия небостъргач е застинало на осмия етаж от планирани за изграждане осемдесет етажа. Изпълнителят - Silverstein Properties Inc, компанията, управлявана от Лари Силвърстейн, не е в състояние да намери наемател и не може да продължи работата по обекта, ако не сключи поне един договор.

Компанията водеше преговори с UBS, но заради слабите финансови резултати банката се отказа от подписване на договор. Според добре информирани източници Силвърстейн е преговарял още със Citigroup и Viacom, но те също са отложили разширяването на офисите си.

Когато Силвърстейн започна строителството на сградата през 2010 г., той се надяваше, че ще успее да намери поне един потенциален наемател, каквото условие поставиха местните власти.

Забавянето на работата по възстановяването на Световния търговски център отразява стагнацията на най-големия пазар на офиси в Щатите – Манхатън.

Финансовите дружества, които бяха традиционни наематели и обикновено даваха тон на новото строителство на офиси в района, пострадаха сериозно от забавянето на икономическия растеж и по-слабите печалби. Големите банки постоянно обявяват нови съкращения и намалят офис пространствата, които заемат.

Съседната на буксуващия строеж сграда обаче е пълна наполовина, което дава надежди за възобновяването на строителството на третия небостъргач.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още