IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Листнаха първия фонд за инвестиции в имоти на борсата в Букурещ

Фондът е издал над 9,5 млн. акции, привличайки 29 млн. евро, като емисията ще се търгува в Лондон, Йоханесбург и Букурещ

14:01 | 21.06.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Листнаха първия фонд за инвестиции в имоти на борсата в Букурещ

На борсата в Букурещ днес стартира търговията с акциите на New Europe Property Investments (NEPI), който се превърна в първия инвестиционен фонд, който се листва в Румъния.

Фондът, който е базиран на о. Ман, се търгува и на Алтернативния сегмент на Лондонската борса, както и на борсата в Йоханесбург.

Новата емисия от 9,56 млн. нови акции ще бъде регистрирана и на трите борси. Според съобщение до Лондонската борса NEPI е привлякъл брутна сума от 29 млн. евро.

На борсата в Букурещ са били регистрирани близо 79 млн. от акциите на компанията с номинал от 0.01 евро за брой. Книжата на фонда ще се търгуват на новия сегмент на борсата, предназначен за регистрация на инвестиционни тръстове за имоти (на англ. REITs, real estate investment trusts – подобни на функциониращите у нас АДСИЦ, бел. ред.), каквито досега не бяха познати на румънския капиталов пазар.

Портфолиото на NEPI включва 11 актива с обща площ от 101 хил. кв. м, на стойност 148 млн. евро. Те представляват 50% от брутните приходи от наеми, към края на декември 2010 г.

В офис портфейла на компанията влизат 20 имота с обща площ от 84 500 кв. м на стойност близо 145 млн. евро, носещи 44% от годишните проходи от наем на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
alzag
преди 12 години
За съжаление, това че в България има АДСИЦ, не ни прави по-добри в което и да е отношение спрямо Румъния.А иначе АДСИЦ-а си е много добра схема на колективно управление на финанси, стига да не е от типа ЕАД.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още