IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Луксозните жилища - прищявка или добра инвестиция?

Ограниченото предлагане и огромното търсене са гаранция, че цените ще продължат да вървят нагоре, смята строителят на One Hyde Park в Лондон

15:17 | 23.01.12 г. 1
Луксозните жилища - прищявка или добра инвестиция?

Мнозина биха сметнали притежанието на луксозно жилище в един от най-скъпите квартали в света за привилегия и прищявка на богатите. Международният строител на недвижими имоти Ник Кенди обаче е на мнение, че за разумния инвеститор с достъп до капитал подобна покупка често е добро дългосрочно решение, пише CNBC.

Кенди е един от собствениците на компанията Candy& Candy, която стои зад емблематичната сграда One Hyde Park в лондонския квартал Knightsbridge - един от най-скъпите адреси в света. Цените тук варират от скромните 5 млн. долара до главозамайващите 215 млн. долара за триетажен мезонет. С 24-часовия рум-сървиз, осигурен от съседния хотел Mandarin Oriental, с винарските си изби, бронирано стъкло и дори паник стаи дали подобен апартамент е просто скъпа прищявка или разумна инвестиция?

"Хората купуват с дългосрочна цел", коментира Кенди. "Имотите ще се предават от поколение на поколение. Подобно нещо няма да бъде построено отново скоро", допълва той.

И макар че покупката на жилище, което струва 32 000 долара/кв. м, може да се стори като хазарт на мнозина, Кенди е сигурен, че тази дългосрочна инвестиция ще преодолее сътресенията на икономическите цикли. "Сто на сто съм сигурен, че ако инвестирате в най-доброто, а не просто в недвижими имоти, няма да сгрешите", твърди Ник Кенди.

Космополитен град като Лондон изглежда е сигурно място за инвестиции дори и при кризи заради постоянния цикъл от чуждестранен капитал, който се влива в британската столица.

"Лондон все още е много силен пазар. През 70-те и 80-те години на миналия век се изливаха пари от Близкия изток, в края на 90-те инвестициите идваха от руснаци, украинци и казахстанци, а днес - от индийци и китайци", казва експертът, като допълва, че в момента в британската столица има приток на повече международни инвестиции отвсякога.

В същото време обаче Кенди предупреждава, че при луксозните имоти има риск от забавяне на строителните дейности, но в крайна сметка големите градове се радват на достатъчно международно търсене, за да гарантират печалба от луксозните имоти.

"Имаме ограничено предлагане, защото за изграждането на добър проект са нужни цели 5-10 години. Ограниченото предлагане и огромното търсене са гаранция, че цените ще продължат да вървят нагоре", прогнозира той.

Друг фактор, който засилва още повече интереса към имотите в Лондон е слабият курс на паунда. Според Кенди обаче подобен силен интерес има и при луксозните имоти в останалите големи градове по целия свят.

"Ню Йорк все още е много силен пазар, но там 80% от хората, които купуват луксозни апартаменти, са американци", казва той.

"Мисля, че Дубай отново ще излезе на преден план заради безредиците в Близкия изток. Хора от района на Персийския залив искат да се преместят и да купуват имоти в Дубай. Освен това, когато има голяма корекция и голям спад на цените, смятам, че и повишението след това ще е много бързо“, допълва Ник Кенди.

А кои са най-добрите места за подобни инвестиции? Не е изненадващо, че здравите азиатски икономики осигуряват стабилни условия. "Хонконг, Шанхай, Сингапур - това са районите, които наистина смятам, че биха могли да поддържат луксозни продукти и там ще има търсене за тях", прогнозира Кенди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Щом има фирма за такива имоти нормално е поне той да си вярва, че има хора, който не знаят какво да правят с парите си.А дали има смисъл от подобно нещо е друг въпрос. В крайна сметка всеки може да спи най-много в едно легло и да е само на едно място по едно и също време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още