IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody's предупреждава за опасност от още градски фалити в Калифорния

Властите в Калифорния признават, че общините имат тежки финансови проблеми, но не смятат, че се очаква вълна от фалити

13:51 | 20.08.12 г.
Moody's предупреждава за опасност от още градски фалити в Калифорния

Рейтинговата агенция Moody's коренно преразгледа рейтингите си за градовете в американския щат Калифорния и предупреди за нарастваща опасност от фалити заради проблеми със задлъжнялостта, съобщи Financial Times.

Изданието припомня, че три града в Калифорния - Стоктън, Мамот Лейк и Сан Бернардино, подадоха заявления за фалит през това лято, засилвайки опасенията за бъдещето на пазара на общински облицагии, оценяван на 4 трлн. долара.

Заради по-слабите приходи проблеми с дълговете има в редица щати в САЩ от 2007 г. насам, но положението в Калифорния е особено тежко, тъй като щатът пострада най-сериозно от кризата в жилищния сектор.

В края на миналата седмица S&P понижи с три степени до BBB от А дългосрочния кредитен рейтинг на Фреско, петият по големина град в Калифорния по население, заради финансовия му дисбаланс.

"Moody's и останалите агенции трябва да се замислят преди прибързано да стигнат до извода, че съществува сериозен риск градовете да изпаднат във фалит. В Калифорния има 482 града. През тази година фалит са обявили три от тях. Това със сигурност е повод за тревога, но едва ли може да се вземе като предпоставка за предстояща вълна от фалити", коментира в отговор Том Дреслар, говорител на финансовото министерство в Калифорния.

Реално от Moody's очакват повечето общини в щата Калифорния, на които изготвят рейтинги и които са в тежко финансово състояние, да не прибегнат до фалит. Вместо това според агенцията те ще въведат мерки, като например съкращаване на разходите и увеличаване на данъците, за да наберат средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още