IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МРРБ ще има повече правомощия по програмата за саниране на жилища

Представители на общината ще участват в общите събрания на собствениците, когато се обсъжда участие на сграда в програмата

11:49 | 31.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) ще има повече правомощия при управлението на националната програма за саниране на жилища. Това предвижда проект за промяна на постановление на Министерския съвет, свързано с програмата за подобряване на енергийната ефективност на многофамилните жилища.

Предложението е публикувано за обсъждане в портала за публични консултации.

Според новите текстове МРРБ ще контролира чрез проверки на място процедурите и приетите продукти по сключените договори за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по програмата.

Министърът на регионалното развитие или упълномощено от него лице ще може да прави предложение до Българската банка за развитие (ББР) или до областните управители за временно спиране на сключване на договори по програмата.

С промяната МРРБ ще контролира процеса и ще издава необходимите методически указания  и образци за кандидатстване пред общината по програмата.

В Министерството ще бъде поддържан и регистър за текущото техническо и финансово изпълнение на националната програма. Институцията ще има задължението регулярно да подава информация за изпълнението на проектите към Министерството на финансите и Българската банка за развитие.

Общините ще отговарят за цялостното техническо и финансово администриране на програмата на своите територии.

Според предвидените промени общините ще приемат заявленията на сдруженията на собствениците и ще сключва договорите за предоставяне на финансова помощ, ще договарят и разплащат дейностите по обновяване и ще сключват договорите за целево финансиране с ББР.

Представители на общините ще участват и в общите събрания на собствениците на сгради, когато се обсъжда участие в програмата за саниране на жилищата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още